Pinfärska donuts
Agnes, vår äldsta dotter, fyllde 16 idag så jag bakade egna Donuts till henne. Det var första gången, men det var inte speciellt svårt. Friteringen på slutet är den punkt på programmet som man behöver vara lite uppmärksam på.

Så här fixar du egna:
Donuts
7 gr torrjäst
2 matskedar fingervarmt vatten
1,8 dl fingervarm mjölk
2,5 matskedar smält smör
1 ägg
0,8 dl strösocker
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
frityrolja
Glaze
0,8 dl smält smör
5 dl socker
frön från en vaniljstång
0,8 dl varmt vatten
Lös upp jästen i det fingervarma vattnet
Pytsa i mjölken, det smälta smöret, ägget, sockret och saltet. Kör i mixer tills allt är mjukt och fint.
I med hälften av mjölet - kör vidare i 30 sek. Ta upp degen och knåda in resten av mjölet för hand.
Jäs i bunke ca 1 tim
Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med en form och hålen i mitten med en mindre rundelform. Spara hålen så att du kan fritera dem också.
Jäs under duk ytterligare ca 45 min.
Gör glazen som du skall ha på kakorna. Blanda socker smör och vanilj. Mixa i vattnet innan pensling.
Fritera donutsen (säger man så?) ca 30 sek på varje sida. Oljan bör hålla 160-170 grader. Är den för varm så bränns de på utsidan innan de blir klara inuti. Låt dem vila på hushållspapper och kallna (de fortsätter att tillagas ett tag efter de lagts upp på papper). Testa med ett av hålen först så att du får till det bra.
Pensla på glaze och låt den kallna också.
Servera med ett glas mjölk och Happy Hour med The Housemartins.