Är du sveriges nästa mästerkock?

TV4 och meter television söker nu deltagare till nästa säsong av Sveriges Mästerkock. Har du det som krävs?
Undertäcknad kan garantera ditt livs resa. Det kommer att bli skratt. Det kommer att bli gråt. Det kommer att bli heta känslor, och du kommer fråga dig själv om det är värt det. Det är det. Vem kunde ana att mat kunde få mig att gråta som ett litet barn. Men älskar man mat så som jag gör, då finns de känslorna inne i dig, vare sig du vill eller ej.

För egen del har deltagandet i Sveriges Mästerkock inneburit att jag får leva min dröm. Jag sa i min slutintervju efter incidenten med räkor som inte tålde vatten, att jag skule somna om och fortsätta drömma. Det är precis vad jag gör. Jag är Köksmästare på restaurang Skogsbrynet, med ensamt ansvar för bl.a. menyn och beställningar. Jag ler på väg till jobb, och jag ler när jag går hem.

Oavsett om du har kockdrömmar, eller om du har en ovanligt stor passion för mat, så är Sveriges Mästerkock rätt forum.


Känner du att du har det som krävs? Sök!!!
Villkoren är enkla: Saxat från Tv4:s Hemsida...

Sveriges mästerkock söker nya deltagare!

Är mat din stora passion? Har du kockdrömmar? Eller tycker du bara väldigt mycket om matlagning? Då ska du söka till den andra säsongen av Sveriges mästerkock.

Nu genomsöker vi hela Sverige efter matpassionerade amatörkockar. I programmet Sveriges Mästerkock tävlar ett antal matglada deltagare om att vinna juryns gillande när det gäller smak, uppläggning och passion i köket. Till slut står en segrare kvar som utses till Sveriges mästerkock 2012.

Är det din dröm att göra din hobby till en helt ny karriär? Vill du vara med i Sveriges mästerkock eller känner du någon som du tycker borde vara det?


- Du får inte jobba eller ha jobbat som kock för att få söka
- Du måste vara över 18 år

Har du inte möjlighet att maila in din ansökan?
Det går även bra att ringa in sin ansökan på nummer 08-665 38 81.Pinfärska donuts

Agnes, vår äldsta dotter, fyllde 16 idag så jag bakade egna Donuts till henne. Det var första gången, men det var inte speciellt svårt. Friteringen på slutet är den punkt på programmet som man behöver vara lite uppmärksam på.Så här fixar du egna:

 

Donuts

7 gr torrjäst

2 matskedar fingervarmt vatten

1,8 dl fingervarm mjölk

2,5 matskedar smält smör

1 ägg

0,8 dl strösocker

1 tsk salt

7 dl vetemjöl

 

frityrolja

 

Glaze

0,8 dl smält smör

5 dl socker

frön från en vaniljstång

0,8 dl varmt vatten

 

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet

 

Pytsa i mjölken, det smälta smöret, ägget, sockret och saltet. Kör i mixer tills allt är mjukt och fint.

 

I med hälften av mjölet - kör vidare i 30 sek. Ta upp degen och knåda in resten av mjölet för hand.

 

Jäs i bunke ca 1 tim

 

Kavla ut degen på mjölat bakbord tills den är ca 1 cm tjock. Ta ut rundlar med en form och hålen i mitten med en mindre rundelform. Spara hålen så att du kan fritera dem också.

 

Jäs under duk ytterligare ca 45 min.

 

Gör glazen som du skall ha på kakorna. Blanda socker smör och vanilj. Mixa i vattnet innan pensling.

 

Fritera donutsen (säger man så?) ca 30 sek på varje sida. Oljan bör hålla 160-170 grader. Är den för varm så bränns de på utsidan innan de blir klara inuti. Låt dem vila på hushållspapper och kallna (de fortsätter att tillagas ett tag efter de lagts upp på papper). Testa med ett av hålen först så att du får till det bra.

 

Pensla på glaze och låt den kallna också.

 

Servera med ett glas mjölk och Happy Hour med The Housemartins.


Hej från Tyresö/Christer

Grillad bruschetta

En bruschetta med grillade grönsaker är superenkel att göra och hur god som helst.

Vänd tomater, paprika, lök och vitlök i lite olivolja och flingsalt. Grilla grönsakerna hårt (de ska vara sotiga). Låt paprikorna gå extra länge så att de blir riktigt svarta på skalsidan. Lägg dem i plastpåse i 15 min och skala dem sen.

Hacka ihop alltihop, ringla över lite mer olivolja och strö över flingsalt. Hacka i lite oregano och färsk basilika. Ringla lite olivolja över en skiva surdegsbröd, lägg på grillen och när brödbiten är klar langar du upp ett lass grönsakshack på brödbiten.

Vill du lyxa till det lite så riv lite parmesanost över och vill du ha en hetare bruschetta så grilla på en chilepeppar av något slag också.


Serveras med ett svalt rosévin och Angel of the morning med Chip Taylor och Carrie Rodriguez.


Hej/Christer

BBQ Bog (med lägg), coleslaw med äpple/chipotle och kräft/blackeye bean-sallad

Amigos,

 

Det finns få saker som är bättre än en långrökt fläskbog och den sköter sig i princip helt själv men kräver lite förberedelser.

 

Använd alltid färskt kött, inte vakumförpackat skräp och absolut inte förmarinerat (det gäller allt du lägger på grillen).

 

Så här:

Lägg bogen i en lag bestående av 0,6 delar salt och lika mycket socker, en del vatten och några lagerblad, krossad svartpeppar, morötter, gul lök och chileflakes. Låt ligga ett dygn. Lagen kokar du snabbt ihop och låter kallna innan du lägger i köttet.

 

Bog med lägget kvar i marinad

 

Om bogen har svål och fettkappa kvar så skär bort det innan du skall grilla. Torrmarinera med en bra BBQ-rub och lägg sedan bogen på grillen. Köttet skall ligga vid sidan av glödbädden som skall ge en temperatur inne i grillen (när locket är stängt) mellan 90 och 120 grader.

 

Eftersom köttet skall ligga på grillen 8-10 timmar så måste du ha möjlighet att tända nya briketter, låta dem brinna ned helt och fylla på med några åt gången. Kom ihåg att för många briketter ger en allt för hög värme och då tillagas köttet för fort, så använd ett tiotal briketter åt gången.


Den här barbecuas i rökskåp där rökinmatningen sköts automatiskt och jag kan hålla en förinställd temperatur.

 

Använd blötlagd rökved (hickory t ex) för att sätta en bra rökarom på köttet. Samma sak här, använd lite åt gången och se till att den varit blötlagd i minst 2 timmar. Torra vedchips och för mycket ger alldeles för stark smak, särskilt om du matar på mycket, så ta lite i taget och make sure they are wet (på bilden ovan använder jag ett rökskåp).

 

Blanda ihop coleslaw - den blir bara bra om den får stå till sig ett par timmar. Strax före serveringen gör du salladen.

 

Klar att skäras upp

 

När köttet är klart (då kan du i princip nypa loss delar ur bogen med fingrarna) skär du av det av benet och hackar upp det. Blanda gärna i lite BBQ-sås i köttet, men lite - köttet är så smakrikt i sig själv att du absolut inte får låta såssmaken ta överhanden, den skall bara finnas där. Använd en BBQ-sås som är tomatbaserad med väldigt mild röksmak.


Hade vi haft hund hade den blivit glad, men det har vi inte - vilket gör mig glad


 

Vill du inte stå och passa på grill och briketter hela dagen så kan du med fördel slå in köttet i folie och låta ugnen göra grundjobbet, t ex över natten (ca 100 grader) och sen köra färdigt det i klotgrillen 2-3 timmar med lite mer rökchips.

 

 

Colewlaw på äpple/chipotle

500 gr finstrimlad vitkål

1 grovriven morot

2 gula äpplen, skalade och grovrivna

2 dl äpplemos

2-3 msk chipotlesås

Salt

 

Kräft/black eye bean-sallad

2 tsk dijonsenap

2 tsk vatten

2 tsk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

ca 300 gr black eyed beans

1 stjälk blekselleri

1 röd paprika

2 salladslökar

1 burk kräftsjärtar

 

Hacka grönsakerna fint, blanda senap, vatten, vinäger, olja till en dressing och blanda sen ihop alla ingredienser.


Ready to eat


Serveras med en kall ljus lager och Terry Evans' Walk That Walk.


Hej/Christer


Tävling - Carl Victor


Vi passar på att be om ursäkt för att det varit lite dålig aktivitet på bloggen på sistone. Alla tre Foodges har fullt upp med arbete. Andreas blev befordrad till kökschef på Skogsbrynet, Christer kör så det ryker med Shiny Happy People och Per bygger om halva Katrineholm.

Men roligt, det har vi. I fredags samlades vi för att fira att Bettna såg fyllde 50 år. Vi gjorde och grillade 250 hamburgare och bjöd på. BBQ-baronen från Tyresö var i sitt rätta element.

Andreas har med god hjälp av en viss tv4-satsning blivit erbjuden sponsring av ett företag som tillverkar produkter i gjutjärn. Carl Victor. Det är ett litet företag som drivs av far och son. De tillverkar gjutjärnsprodukter av absolut högsta kvalitét.


Nu ställer vi till med en tävling, där vinnaren får produkter från Carl Victor till ett värde av ca 1500 kronor. En gjutjärnsgryta och en grillpanna. Tro oss när vi säger att det finns inget bättre än gjutjärn.

Vad vi vill att ni ska göra är att skicka in två recept med foto till info@foodges.se alt. länka på vår blogg till ett recept utlagt på egen blogg, med en länk till denna tävling. Dina bidrag vill vi ha in senast den 31 maj.

Recepten vi vill ha in ska vara inspirerade av svensk husmanskost. En varmrätt och en dessert. Skicka in din bästa två-rätters meny, så ska vi välja ut de bästa, och laga upp dom och utse en vinnare. Om du kan skicka in ett recept där gjutjärn kan eller bör användas preimieras detta. Vinnaren kommer förutom att få fina gjutjärnsprodukter, bli publicerade här på bloggen, och på Carl Victors hemsida.

Vi har dock ett krav. Inga Rosa Cupcakes.

Ta chansen och vinn fina produkter, men framförallt...
Skoja inte om mat.. Ha roligt med mat...

Foodges

RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen