Att laga mat från grunden. Eller så gick det till när farfar var ung…

 

 

Har ni någonsin ställt er frågan varför just farmors köttbullar är dom godaste som finns. Eller varför mormors bullar alltid smakar bättre än dina egna. Trots att du har en gammal trasig lapp med receptet. Givetvis har år av erfarenhet en stor del i historian, men på den tiden fanns det inget som hette halvfabrikat. Eller E-nummer för den delen. Ville man ha buljong eller fond, då fick man koka egen. Kan fortfarande minnas när jag frågade farmor varför hon inte använde fond i sina såser.  

 • Det gör jag ju, fick jag till svar. 

 • Var är flaskan då? Frågade jag 

Hon tittade på mig som om jag vore den lokala byfånen. 

 • Fond och buljong köper man inte. Det gör man själv. 

Jag tittade tillbaka på henne som om hon var densamma. 

 

 Men jag blev givetvis nyfiken. Så en dag när jag hälsade på satte vi oss för att prata mat. Jag hade precis börjat intressera mig för mat. Farmor hade som vanligt gjort universums godaste pannkakor. (Ja, dom är universums godaste). Då berättade hon för mig hur det var när hon lärde sig att laga mat. Inget gick till spillo. Det var det inte tal om. Det som blev över efter slakten kokade man buljong på. Och hade du stekt nåt i stekjärnet, så skulle varenda droppe smak sparas. Det kallas idag för att deglacera, men farmor kallade det att koka ur. Samma sak, men olika sätt att säga det. 

 •  Kokar man ur pannan och slår på lite grädde, får man världens bästa sås. (Nej det var inte lite grädde).   

Jag tittade storögt. Jag hade ju sett buljongtärningar och flaskfonder som ett absolut måste. 

  

 Min mor drev vid denna tid ett vårdhem där Lillian och Gunborg styrde köket med järnhand. Här var det svensk husmanskost som regerade, och min förvåning var total när jag såg att även där, ”kokades pannorna ur”, och det stod alltid en kastrull med ben i. 

 • Det ska lagas ordentligt och från grunden. Ekade i köket när jag ställde frågor. 

När jag tänker efter var det det enda svaret jag någonsin fick av dessa fantastiska människor. 

Sen om jag frågade vad det skulle bli för mat, eller varför maten blev så god så var det svaret. 

 • Det ska lagas ordentligt och från grunden. 

 

 På nästa hemkunskapslektion i skolan skulle det göras pannbiff. Jag var runt 15, och långt ifrån den matlagare jag är idag. Men efter vi hade rivit halva köket, och hade något i stekpannan som åtminstone liknade pannbiffar, tyckte lärarinnan att vi skulle diska stekpannorna och ställa tillbaka dom i skåpet. 

 • Ska vi inte koka ur pannorna och göra litta god sås, frågade jag. 

Lärarinnan kunde knappt tro sina öron.  

 • Nej, diska ur och ställ in stekpannorna nu, fick vi besked på. 

Jag var inte särskilt lydig, och gick bort till kylen och försåg mig med lite grädde, kokade ur pannan och gjorde an fantastisk sås. Jag tror än idag att det var därför jag fick högsta betyg i hemkunskap. 

Kocken i mig var född.  

 

Att laga mat från grunden behöver inte vara alls så komplicerat som kanske kan tyckas. Men i dagens snabbmatssamhälle, ska maten helst vara klar innan den hamnat i kastrullen. Jag är den första att medge att jag också har bråttom med maten ibland. Jag kokar inte fond varje dag. Men om jag steker nåt och ska ha sås, då är grunden redan klar i pannan. Det handlar bara om att ta vara på den. Vad jag däremot alltid har har, eller oftast, är färdiga fonder som jag gjort själv. Antingen i frysen eller i kylen. En spaghetti med köttfärssås spetsad med din egen fond, och farmor är väldigt nära. Fonder gör jag lite då och då, och de passar perfekt att ha i frysen. Bara som en extra dimension till maten. Gör man fond en gång i månaden, kan även den enklaste av maträtter anses vara lagad från grunden. 

En liten skvätt av egen fond lägger till ett par extra dimensioner i allt. I fedagsklassikern Tacos, ha i lite kycklingfond i färsen. Eller i en flygande Jacob. För er som inte vet vad flygande Jacob är för något är det retro med bananer och jordnötter. Sök upp ett recept och prova. Det är godare än det låter. 

 Även i färdigmaten kan man skoja till det med lite fond. Låt en fiskfond eller skaldjursfondstärning gå med i mikron när du värmer din fiskgratäng. Möjligheterna är oändliga. 

 

Här kommer recept på några av mina favoritfonder… 

 

Kalvfond. Utan tvekan den fond som jag själv använder absolut mest. 

  

1 sats: 

  

5 kg sågade kalvben. Säg åt din kötthandlare så fixar han det. 

 4 Märgben från oxe 

 2 morötter 

 1 kålrot 

 4 lökar 

 1 rotselleri 

 1 vitlök 

 2 dl tomatpuré 

 3 msk mjöl 

 10 vitpepparkorn 

 2 msk timjan 

 5 st. lagerblad 

    

Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm lägger du benen och märgbenen på en långpanna och kör in i ugnen. Ta ut och rör om med jämna mellanrum. Under tiden skär du grönsakerna i bitar ca 4x4 cm. Detta kallas mire poix för er som gillar franska termer. Jag säger tärningar. När benen är gyllenbruna runtom tillsätter du grönsakerna i långpannan och låter dom rosta med en stund. När allt börja blir väl rostat tillsätter du tomatpurén och mjölet och låter gå ytterligare fem minuter i ugnen. Ta ut långpannan och häll över alltihopa i en stor kastrull och täck väl med vatten. Deglacera långpannan med vatten och häll i det i kastrullen. Att deglacera innebär att man kokar ur långpannan. Där sitter mkt godis. Låt koka upp och skumma av från ytan med en hålslev. Tillsätt kryddorna. Dra ner värmen och låt sjuda 6-8 timmar. Skumma av noga under tiden. När tiden gått silar du fonden och reducerar ytterligare till önskad styrka. 

   

Klart… 

  

  

  

Kycklingfond. Oumbärlig när jag gör soppa. Fantastisk fond! 

  

 4 kycklingskrov eller 1 kg kycklingvingar 

 5 gula lökar 

 1 bit rotselleri 

 1 vitlök 

 2 lagerblad 

 2 msk timjan 

 4 vitpepparkorn 

 några persiljestjälkar 

 2 msk torkad timjan 

   

Hugg skroven i mindre bitar med ett samurajsvärd eller en stor kniv. Lägg i en kastrull och koka upp. Häll bort vattnet. Skölj skroven/vingarna i rinnande vatten några minuter. På så vis får du en klar och fin fond som resultat. Fyll på med nytt vatten. Skär tärningar av grönsakerna och tillsätt i vattnet tillsammans med kryddorna. Sjud försiktigt i 3-4 timmar. Skumma av noga under tiden. 

  

Sila sen fonden och reducera till önskad styrka. 

   

Klart. 

  

Vill man lägga till ytterligare en dimension kan man precis som med kalvfonden rosta skroven i ugn på 225 grader tills de är gyllenbruna. Du får då en rostad karaktär på fonden… 

  

  

  

Fiskfond. Helt underbar fond att använda till såväl soppor som såser. 

  

1 Sats 

  

 1 kg fiskrens. Välsköljt. Snacka med din fiskhandlare om du inte rensar fisken själv. Undvik torsk. De kan ge en lätt konsistens av tapetklister. Det går att använda torsk, men ta ur den i god tid. 

 2 lökar 

 2 morötter 

 1 liten bit rotselleri 

 0,5 purjolök 

   

Täck fiskskroven med vatten. Skär grönsakerna i cm-stora tärningar. Lägg i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter. En fiskfond får aldrig stormkoka. Då blir den grå i färgen, och det vill vi inte. Efter 10 minuter tar du upp fiskskroven och reducerar ner fonden till önskad styrka. Sila bort grönsakerna. 

   

Klart 

 

Passa på att göra mycket fon när du ändå är i gång. Allting sköter sig för det mesta själv på spisen. En liten snabbkoll för att skumma av då och då är det enda som behövs. Det som blir över slår du i en flaska och ställer i kylen, eller som jag brukar göra. Slå upp den i sådana påsar som man gör isbitar av, och frys in. Då kan du plocka fram precis så mkt du behöver. Egna fondtärningar skulle man kunna kalla det. 

 Nu har du lagat mat från grunden. Och även om du är stressad, kan du använda de små godisbitarna, klappa dig själv på axeln och säga. 

 • Nu skulle farmor varit stolt… 

 


Var du hittar bra råvaror, eller vägen till den goda maten.

 

Hej kära läsare. Hoppas att det går bra med knepandet och knåpandet. Lär väl bli ganska mkt så här i juletider. 

 

I förra numret kunde ni läsa om mitt fantastiska besök hos Anette och Roland på Vidabacke gård. Hos deras fantastiskt välmående lamm.  

 

I detta nummer tänkte jag prata lite om var man hittar Annettes och Rolands lamm när de har passerat genom pärleporten. Hur får man fatt i dessa fantastiska råvaror? 

 

Jag satte mig ner en dag och funderade lite på vart jag själv vänder mig när det är dags att hitta råvarorna med det där lilla extra.  Jag gick igenom min telefonbok för att kolla. Jo det är faktiskt så att jag har många av ställena i telefonen. Men sen är jag ju en matnörd i den högre skolan. 

 

Det var ett par ställen som jag fastnade för direkt. Några fantastiska ställen som jag går till ganska ofta, och ett ställe som jag definitivt borde besöka mer. Jag bestämde mig för att bege mig iväg och träffa personerna bakom dessa fantastiska ställen. För att prata med dom, och få dyka in i deras huvud och försöka förstå hur dom resonerar. Sagt och gjort. Jag ringde till Mats på Vikentomater. Dit åker jag inte bara för att köpa världens bästa tomater utan även för deras saluhall som hålls varje lördag där lokala producenter bjuds in för att för en dag skapa just en saluhallskänsla.  

  Jag satte mig med Mats för att språka över en kopp kaffe. Jag frågade hur resonemanget gick runt just dessa lördagar. 

 • Vi kände en skyldighet att bjuda in dessa människor som jobbar lite i fördolda precis som vi. Att skapa en gemenskap. Och det har blivit en succé. Välfyllt varje lördag, och producenterna står i kö för att få komma hit. E du sugen på att komma ute en lördag och laga lite mat och visa upp dig så är du välkommen. Det hade vi tyckt var hur kul som helst. 

Jag minns mycket väl mitt första besök på Vikentomater. Hej kändisen hörde jag en röst. Jag hade blivit igenkänd av Susanne, Mats fru. Sen dess har jag alltid blivit emottagen som om jag vore en i familjen. Jag blir ombedd att prova en ny marmelad som kokats på tomaterna. En bbq-sås fick jag ge mitt omdöme på. Jag fick till och med smaka på deras egenhändigt framställda tomatvin. Kanske ingen jättehöjdare, men det tyckte jag inte om Whisky första gången jag provade det heller. En blivande storsäljare kanske… Numer när jag kommer dit får jag reda på att jag vet var kaffet finns, och att det finns mackor och pålägg i kylen. Och det är en fullständigt unik känsla. Att känna sig så välkommen. Appropå kyl. Mats hade läst att jag skrivit i första numret att man gärna kunde lägga sina omsorgsfull utvalda tomater i kylen, bara man tar ut dom i god tid. 

Jag fick reda på att jag inte var klok, eller snarare snudd på bindgalen. 

 • Tomater har aldrig i en kyl att göra. Nånsin. 

Vem är jag att argumentera med tomatkungen själv. Så jag gör en pudel och ber er at inte stoppa tomaterna i kylen. Annars kanske Mats kommer och tar er. Och då kommer gatorna i pamplona verka tomma på kastade tomater 

 

Dags att boka in nästa besök. Eller boka och boka. Jag gick helt sonika ner till Andreas på Gastronomibutiken i Helsingborg. Det är en delikatessbutik i Helsingborg som specialiserat sig på kött och ost. De styckar sina djur själva i den mån det är möjligt, och hängmörar det sista i sin stora kyl. Jag berättade varför jag var där, och han verkade först lite tveksam, men efter kort övertalning gick han med på en pratstund. Jag frågade hur han resonerade runt de råvaror han säljer. 

 • Jag väljer i första hand närproducerat. Men inte alltid. Ibland går det helt enkelt inte att få tag i. 

Vi pratade en del om den svenska köttindustrin och dess stora brister. Om den totala massproduceringen och att djurets välbefinnade glöms bort. 

 • Ett djur måste få hänga till sig för att det ska bli bra. Men det finns det inte tid till. In på slakteriet  och ut i hyllorna är det som gäller. Det är anledningen till att du när du ska steka en kotlett, måste du först koka bort allt vatten. Konsumenterna i Sverige idag betalar massvis med pengar för vatten. Jag må ligga lite högre i pris, men du betalar inte för vatten.  

Jag håller helt med. Hur många gånger har man köpt jättebillig köttfärs och vid tillagning förbannar man allt vatten i pannan och frågar sig var det kommer ifrån. 

 • Sen borde vi ha ett klassningssystem på kött i sverige. Vi är ett av få länder i europa där kött är kött. Och konsumenterna har ingen aning om vad de får eller hur det ska välja. Slakterierna vet vad som är bra eller dåligt, men eftersom de inte är skyldiga att klassa köttet, blir det lite som att köpa en trisslott varje gång du handlar. 

Vi språkade lite till och jag kom på mig själv sitta och tänka att jag framför mig hade en kille méd hjärta för konsumenten. Sånt vill vi se mer av, tänkte jag när jag gick 

 

Sista stoppet för pratstunder i jakt på mina leverantörer av perfekta råvaror var hos Mats Glimstål som driver Mästerlivs på sundstorget i Helsingborg. Mästerlivs är en helt fristående butik utan centralstyrt sortiment. Vi satte oss ner och pratade i deras café. Han berättade om fördelarna med att inte vara centralstyrd och hur han kunde plocka in vad han ville, och framförallt vad kunden ville. Han kan beställa vad som helst från vem som helst åt vem som helst. Det som slår mig är att varje gång en kund går förbi, hälsar Mats på kunderna och tilltalar kunderna med deras förnamn. Det är uppenbart att kunderna här är återvändare. När blev du senast tilltalad med ditt förnamn på någon av stormarknaderna? 

  Vi ger oss ut på en lite rundvandring i butiken, och nästan vid varje hylla visar Mats upp nåt som han är ensam om. Vi stannar särskilt upp vid hyllan med oljor och vinägrarDet här verkar vara hans guldklimp tänkte jag. Han visar stolt upp olivoljor som kostar en smärre förmögenhet och vinägrar som varit lagrade i eoner på ekfat. Han berättar att han har ett förflutet som kock, och att han därigenom fått lära sig vad som är bra och inte. Och det märks verkligen på sortimentet. Jag hittade t.ex. ett paprikapulver som jag varit på jakt efter i månader. Och personalen är supervänlig. Inte konstigt att jag går hit tänkte jag. Här hittar jag det jag behöver, och jag vet att det är super. 

  Jag lämnar Mästerlivs, och bara en sak dyker upp i huvudet. Han kunde förnamnet på alla sina kunder… 

 

Nu är det inte så jag jag på något vis vill uppmana er att inte gå på stormarknader. Jag handlar också på stormarknader, och det kommer jag att fortsätta med. Även om mina besök på sådana blir färre och färre. Men däremot vill jag uppmana er att då och då se bortom stormarknadernas enormt påkostade lågprisfasad och ge er ut på jakt efter de som verkligen kan och vill. De som kämpar lite i motvind. De som kanske rentav lär sig ditt namn och bjuder på en kopp kaffe och en macka och jag lovar er att ni hittar de bästa råvaror som går att uppbringa.  Och när du kör förbi en skylt som det står gårdsbutik på kör in och kolla. Där finns det guldklimpar 


Hur man får bra råvaror. Eller vem föder upp lammen?

 

När Lammen tystnar 

Av Andreas Wennborg 

 
I förra numret pratade jag om råvaran betydelse för den goda maten, om att låta urvalsprocessen ta tid och så vidare. Men vad är en bra råvara? Då menar jag inte att tomaten är mogen eller lammet välhängt, utan hur en bra råvara blir till.  
 
En eftermiddag i juli var jag på redaktionen för att diskutera olika artikeluppslag och andra projekt. I förbifarten nämnde jag att jag skulle vilja få tag i lammhjärtan, men att det var väldigt svårt. Då säger Marinette att det kunde hon nog ordna. I min förvånig över att plötsligt se en ljusning och en strimma hopp, tog mitt ansikte formen av en fågelholk.  
– Jag känner två underbara människor som föder upp lamm strax utanför Kvidinge. Jag kan prata med dem, sa hon.  
Kunde det vara sant? Jag bad henne fråga dem.  
– Jag kan nog dessutom ordna så att du får göra ett studiebesök på gården om du vill, tillade hon.  
Om jag ville! Som kock är det är underbart att få besöka de småskaliga uppfödarna, de som tar extra hand om sina djur. De bevisar genom sitt engagemang och sina kvalitetsvaror att det finns ett alternativ till massproduktion.  
 
Några dagar senare hämtade Marinette mig i sin lilla vita Nissan Micra med elva kaffekoppar på instrumentpanelen. Jag bröt mig in i framsätet och så började vi färden mot Kvidinge, ett litet samhälle utanför Åstorp. Massor av frågor flög förbi i tankarna. Hade jag fulladdat batteri i kameran? Det hade jag. Tömda minneskort? De var tomma. Rätt klädsel? Shorts och vita sneakers. Jag var redo!  
 
Marinette och jag pratade resan upp såsom man gör när man åker bil ihop. Hon nämnde att hon hade sin häst på gården. Häst? Jag är livrädd för hästar. Det var inte sagt nåt om hästar. Jag kände hur tvivlet började växa och försökte slå bort det genom att tänka på något kul. Då hälsade Kurt Olson på i huvudet. Jag kom att tänka på när han intervjuade människor i de gigantiska sofforna på taket av en möbelaffär strax söder om Göteborg. Han frågade alla sina gäster om de hade koskräck. Jag har inte koskräck, men jag har minst sagt hästskräck.  
– Där framme är det, sa Marinette 
Jag fick syn på en lite gård med röda lador och ett gult boningshus. Det stod Vidabacke Gård på en sten med sliten, vit färg. Jag fick syn på ett elstängsel som sträckte sig över uppfarten. Är hästarna lösa därinne får lammen klara sig själv, sa jag.  
– Lugn. Det är för hundarna, sa Marinette 
Hundar är jag van vid, så jag blev lugn.  
 
Det första som mötte mig när jag klev ur bilen var ett fasligt oljud. Oljudet kom från honom. Baggen. Ett distinkt bää. Roland, storbonden, hälsade oss välkomna. Vi satte oss ner i trädgårdsmöblerna och Roland serverade pliktskyldigt kaffe. Bara sekunden därefter kom Annette, husmor, springande med en brödkorg i händerna. Medan vi fikade berättade Annette och Roland berättade att de inte hållit på med lammuppfödning så länge. De hade börjat litet och var nöjda med det. Ungefär 40 lamm som föds upp varje år, vilket är fullt tillräckligt. Hela tiden pratade de om sina djur med värme i rösten, nästan som om de talade om sina barn. Annette fortsatte att berätta om första året då de fick hjälpa en minsting, som inte kunde dia själv, med nappflaska och allt. Det lilla lammet hade sprungit in och ut i huset som det ville. Det växte sig starkt och stort. Då kom påminnelsen om varför de föder upp lamm. Annettes leende försvann, och jag tror att jag kunde ana att ögonen blev lite glansiga. Den händelsen lärde Roland och Annette sig att hålla bekvämt avstånd till sina djur.  
Jag var otålig att få hälsa på djuren. När vi efter fikat gick in genom ladan och ut på baksidan förstod jag varför gården heter Vidablick. Utsikten var magisk där precis vid foten av Söderåsen.  
– Se upp var du sätter fötterna, sa Roland.  
Jag tittade ner på mina fötter och undrade hur jag hade tänkt egentligen. Vita sneakers var definitivt inte optimalt. När vi gick ut i den gigantiska rusade får och lamm mot Annette som om hon var deras mamma. Hon hade en hink med mat till dem som hon glatt delade ut medan hon hälsade på var och en. Roland stod vid mig och berättade om vilken ras det var på djuren. Han var stolt. Då kom han. Baggen. Jag blev uppmanad att hålla ögonen på honom. Roland visade upp sin gigantiska lårkaka. Baggar tycker inte om andra karlar. Oavsett art. Efter det hade jag ett öga på baggen hela tiden.  
 
Jag närmade mig flocken och var blev tagen av hur oskygga de var. Jag blev som en femåring på besök i Skånes djurpark för en stund. Med skillnaden att det nu var fritt fram att klappa och hälsa. Det var en mäktig upplevelse. Roland berättade att han pratat med slaktaren om mina hjärtan. Det gick hur bra som helst.  
– Det hade blivit osämja grannar emellan annars, sa han. Han hade sitt slakteri bara ett stenkast bort.  
– Wow, tänkte jag. Det här är så det ska gå till. Djuren mår finfint fram tills att det är dags, och sedan ett kort resa på ett traktorflak. Det är något att ta lärdom av. Om alla hade behandlat sina djur så, hade världen varit en mycket trevligare plats.  
 
Baggen gjorde vissa närmanden och jag insåg att vi nog hade varit gäster aningen för länge. Vi lämnade flocken, och jag ska erkänna att jag kände både vemod och lycka på en gång. Nästa gång jag ser dessa lamm, är det ju för att laga god mat av dem. Men det är naturens gång.  
 
Innan det var dags att lämna blev jag under hot tvungen att hälsa på några av hästarna. Det var stora som bussar, och jag var helt säker på att de alla konspirerade för att gör sig kvitt mig. Men de var faktiskt ganska snälla. Har jag botat min hästskräck? Nja, men när det var dags att säga hejdå var jag inte lika rädd längre.  
 
Annette och Roland gav mig hopp. Hopp om ett värdigt liv. Ett värdigt liv för alla. Det var en enorm känsla. Så, gott folk, får man bra råvaror.  
 
Den dagen lämnade mig med en känsla av upprymdhet. Jag räknade får för att somna den kvällen. Lyckliga, glada, välmående får. 1–2–3–zzzzzzz 


Husmanskonst

En sjöman har gått i land för att följa sitt kall: Att laga mat.  

 

Under sju års tid var han ute på böljan den blå men dragningen till matlagningen blev för stor. På den sista praktiken på sjökaptensprogrammet spenderades mer tid i byssan hos kocken, än på bryggan där han borde varit. Han såg inte signalerna då, men fem år senare har han landat på landbacken. Under ett par år körde han taxi i väntan på att dörren till ett kök skulle öppna sig nånstans. Han insåg inte riktigt att det var han själv som var tvungen att öppna dörrarna.  Det kom inga ”stekta sparvar flygande,” som han själv säger. Kanske du känner igen honom ifrån TV4:s Sveriges MästerkockDet är med stolthet vi presenterar Inzpiras egen matkrönikörAndreas Wennborg. 

 

En självutnämnd husmanskonstnär ifrån Ekeby, ett litet samhälle utanför Helsingborg.    

 

Mitt matlagningsintresse har alltid varit stort. Det gick från ett intresse till en sann passion. Jag älskar att laga mat, och investerar känslomässigt i allt jag lagar. Mat lagas med kroppens viktigaste organ. Hjärtat. 

 

Att laga en maträtt för första gången, är som att vara passionerat nyförälskad, och att laga en maträtt som man lagat många gånger förr, är som att gå till sängs med sin älskade efter många års äktenskap, och fortfarande känna sig som en passionerad tonåring. Jag drivs av nyfikenhet för det nya och en sann kärlek till det beprövade. Det jag brinner mest för är det enkla, men fantastiska. Jag älskar svensk husmanskost, en snart bortglömd konst som jag tänker väcka nytt liv i. Jag inspireras av Italien. På få ställen i världen behandlas mat och råvaror med sådan kärlek och respekt. 

 

Och kärlek och respekt till råvaran är precis vad matlagning handlar om. Jag är inte mycket för att konstla till det för mycket utan tycker att råvaran ska få tala för sig själv. Då blir all matlagning enkel och behöver inte ta upp all din lediga tid. Ta två minuter extra i butiken och välj ut den finaste tomaten eller den bästa champinjonen så har du gjort halva jobbet. Tro mig du behöver bara offra tio minuter extra i butiken för att höja maten med flera steg. Titta, dofta och känn är ledord när jag själv går och handlar.    

 

Väl hemma måste den ömma behandlingen av råvaran fortsätta. Lägg gärna dina omsorgsfullt utvalda tomater i kylen, men plocka ut dem på morgonen om du ska använda dem på kvällen. Det finns inte mycket som är värre än en kylskåpskall tomat, samtidigt som få råvaror kan mäta sig med en mogen rumstempererad tomat. Det är ren smakkärlek. Borsta champinjonerna! För allt i världen skölj dem inte, då blir de vattniga och du kunde lika gärna köpt burksvamp. 

   

Vad har vi då kvar?  Jo, det viktigasteTillagningen eller beredningen av råvaran. Jag gillar som sagt inte att konstla till det. Rena, enkla smaker är vägen att gå. Jag gör åter en koppling till musiken. Det finns en anledning att ca hälften av alla hitlåtar som nånsin skrivits spelas med samma fyra ackordDe funkar.   
  

Behöver all matlagning ta tid? Verkligen inte. Allt som behövs är lite god planering. Tänk igenom hur du skall tillaga maten, i bilen på väg hem från jobb, eller under tiden du handlar. Laga rätten i tanken en eller ett par gånger och när du väl står där kommer allt att gå lättare. Sen, smaka, smaka och smaka. Kanske behövs det en nypa salt till? Eller ett varv med pepparkvarnen? Det är de små detaljerna som lyfter en rätt från att vara alldaglig till en fullständig succé. Och glöm inte bort den absolut viktigaste ingrediensen. Kärlek. Utan kärleken hamnar maten i bästa fall på Findus färdigmatsnivå. 

 

Jag får ofta frågan varför min mat smakar bättre än deras egen. Enkelt brukar jag svara riktig grädde och riktigt smör. Du kan inte fuska. Råvarorna avslöjar dig direkt. Köper du jättebillig fryst kycklingfilé för 49 kronor kilot då får du just det. Så är det, och så kommer det alltid att vara. 

 

I recepten som följer vill jag att ni följer mitt goda råd och lägger en slant extra på laxen. SALMA ska det vara. SALMA är odlad lax från norra Norge som odlas på ett väldigt stort djup, och helt utan animaliska proteiner i fodret. Den är så otrolig ren i smaken. Det var en ny värld. Efter att ha förätit mig på lax hade jag inga höga tankar alls, men efter en smakbit av SALMA:n är jag en reformerad människa. Det smakar som lax ska smaka. Den är lite dyrare men värd varenda krona. Tro mig.  

 

Och det är det som är kärnan. Välj råvaror med omsorg, och behandla dem med kärlek och respekt, och du får tusenfalt tillbaka.. 


Tack för maten. Eller tack för ingenting.

Hej på er.

Hoppas att sommaren varit bra, och att ni precis som jag flyttade hela köket utomhus. I alla fall mitt eget. Restaurangköket fick stå kvar. Miljö och hälsa hade hoppat jämfota annars. Så det var helt enkelt bäst att lyda.

  Jag har under mina första matologier/krönikor pratat om sådant jag tycker om. Sånt som ligger mig varmt om hjärtat.

 Men inte denna gången. Denna gången blir det precis tvärtom. Något som jag verkligen avskyr. Som rör upp ilskan inombords och får mig att vilja gråta och lägga ner maten helt och hållet. (Nej. Det handlar varken om Rosa Cupcakes eller Melodifestivalen) Det handlar helt enkelt om pengar. Eller viljan att tjäna dessa. Till vilket pris som helst.

 Det handlar om maten som serveras inom äldreomsorgen och i våra skolor. I de flesta fall fullständigt horribelt. Maten lagas i centralkök och åker lastbil ut till de stackars människorna som ska behöva äta den. Och den är sprängfylld med en massa onödigt skit i form av tillsatser som de ansvariga bakom förmodligen inte ens skulle ge till sin värsta fiende. Maten varmhålls i flera timmar, och vid den tidpunkten det är dags att äta den har 50% av näringsvärdet försvunnit.

HALLÅ!!! Vakna någon jäkla gång. Vi pratar om tomma kalorier som inte ger någon nånting. Unga i skolan förväntas prestera för att föra vårt land vidare. Med magar fulla av skräp. Inte konstigt att de flesta väljer bort skolmaten, och käkar en chokladkaka i stället. Snabbt socker, snabb energi. Samtidigt höjs röster över våra unga blir allt fetare. Och de flesta verkar förvånade. Men vi pratar om unga friska människor. De har en ärlig chans. Annat är det med våra äldre. Som byggt upp vår välfärd med stadig mat och lite jävlarannamma. De slet som djur för att vi ska ha den välfärd vi har. De åt hemlagat och ordentligt. De tog vara på allt och byggde på en stabil grund av smör, grädde och potatis upp fundamenten på vilka hela vårt sociala välstånd vilar. De slet ut sina kroppar. För vår skull. Och hur tackar vi dom för det? Med sönderkokt potatis, vattensky och något som säkert för fem timmar sen åtminstone påminde om en köttbulle. I en plastförpackning som levereras i paket om fem, en gång i veckan. Eller kommer med en dieselslukande lastbil från nåt centralkök 4 mil bort. Detta är vad dessa människor förväntas överleva på. Det är ett rent hån. De som bor själva får värma maten i en mikrovågsugn. Det finn ingen näring ens i närheten. Och den sociala biten med att samlas runt ett middagsbord och prata om dagens har ersatts med ett tyst pling ifrån en av de maskiner som de hjälpt oss att plocka fram. För att sedan i tysthet mer eller mindre bara tyna bort till en skugga av sitt forna jag. Allt för att någon girig fan ska tjäna några ören extra per portion… Carema ska få sig en känga även av mig. En god vän till mig jobbade för carema. Personalen på detta ställe uppmanades att plocka bort salt och peppar från borden då dessa kryddor kunde få igång magen på vårdtagarna, och då skulle fler toabesök bli en belastning och en ökad kostnad. FY FAN säger jag bara. Det är inte tillåtet att plåga djur, men äldre får vi tydligen behandla hur som helst. Jag bokstavligen kokar av ilska nu när jag skriver om detta. Och det gör jag mest för att jag vet att man med ganska enkla medel kan gör allt så otroligt mycket bättre. Utan att det kostar en förmögenhet. Allt som krävs är lite sunt förnuft, planering och en god portion kärlek. Jag fick under mina första sex år i skolan alldeles fantastisk mat. Jag lärde mig om vikten av riktig mat i köket på äldreboendet som min mor drev en gång i tiden. Och jag har en bonusmamma som är husmor på Helsingborgs största skola, och hon var i fjol finalist i Årets skolkock. Hon lagar allt från grunden. Varken mamma eller bonusmamma vittnar om några jättekostnader. Allt som krävs är lite kärlek.

Jag manar till kamp!!!

 Jag vill med denna krönika försöka få igång ett uppror mot dålig mat och sviniga företagare och centralkök. En kampanj om ni så vill. Och det enda ni behöver göra är att tala om för era vänner att nog är nog. Blir vi tillräckligt många som rör om i grytan, kanske  en debatt kan väckas och ett och annat öga öppnas. Höjs tillräcklig många röster, kan de ansvariga inte längre blunda. Jag tänker strida för det här. En hemlagad köttbulle i taget. För fortsätter det så här, hoppas jag att mina dagar är räknade innan jag blir sjuk och behöver”vård”

 

Tack på förhand

 

Andreas 


Musik ska byggas utav glädje. Av glädje bygger man mat…

Hej på er. Hoppas att ni har det bra. Jag har det alldeles utmärkt. Jag lagar mat som aldrig förr och livet är ganska skönt just nu. Ikväll ska jag laga risotto med skogssvamp och minnas mig tillbaka till Rom, som jag ibland saknar så innerligt att jag bara vill packa väskan och åka, och aldrig mer komma tillbaka. Jag saknar kärleken, passionen, temperamentet och naturligtvis den fantastiska maten. Men jag får helt enkelt köra budgetvarianten. Blåsa på Puccinis Turandot på stereon och bara mysa iväg. När Risotton står på spisen måste det komma passionerad italiensk musik ur högtalarna, annars blir det som inte riktigt bra.

  De av er som varit med ett tag nu, vet att jag är en väldigt passionerad matlagare. Vad kanske många däremot inte vet, är att jag har en älskarinna. En hjärtevän som stöttar mig i svåra tider och som gläds med mig i framgång. Hon är en sann vän, och är minst lika passionerad som jag. Hon kan få den mörkaste av dagar att verka strålande solig, och vända vilken ledsen mun upp och ner, bara genom att finnas där, Jag går aldrig till sängs utan att antingen ha henne vid min sida, eller kärleksfullt låtit henne vara med mig precis innan ögonen sluts. Vi har ett ganska enkelt, men otroligt passionerat förhållande. Jag älskar henne, och jag tror att hon älskar mig. Trots att det ibland kan vara både hårda ord, bittra toner och ilska. För när allt kommer omkring, så kan inte så häftiga känslor väckas om inte man älskar varandra. Vad jag med absolut säkerhet vet, är att utan henne skulle jag lika gärna kunna lägga mig ner och dö…

  Jag pratar om musik. Musiken är en lika viktig del i mitt liv som maten. Många är gångerna när jag varit riktigt ledsen, haft hjärtesorg eller bara varit innerligt förbannad. Då tar jag fram gitarren och spelar lite, och vips så har allt det där onda bubblat ut i tomma intet. Och om så bara för en liten stund har jag sinnesro. När jag var barn blev jag av min mor och mormor mer eller mindre tvungen att lära mig spela piano. (Mor kommer inte att hålla med). Jag gick hos en pianolärare som var av den hårda skolan. Han kunde vispa till fingrarna med en linjal om du missade ett stackato, eller om du drog ut på en åttondelston. Jag avskydde denna man. Han gjorde teknik av något passionerat. Det var inte förrän några år senare som jag insåg att tekniken var nödvändig för att förmedla klassisk musik.

  Jag hade för en kort stund tappat kärleken till musiken, men denna skulle återvända ett par år senare. Jag spelade under min ungdoms glansdagar bas i ett band från Ekeby, där jag är uppväxt. Vi kallade oss för Part of Life. Ett ganska passande namn. Vi blandade covers med egenskriven musik, och vi gjorde det bra. Vi fyllde fritidsgårdar och pubar vart än vi spelade. Vi var till och med ute på turné. Det var under dessa år som musiken blev min älskarinna. Nu förtiden är musiken allestädes närvarande, och är en otroligt viktig del i mitt liv…

  Vad har då detta med mat att göra? Det korta och enkla svaret är: ALLT!

Jag pratar om passion när jag lagar mat. Den passionen föds för min del ofta ur musik. Fråga vilken kock du vill, och jag lovar att denne vittnar om att maten smakar bättre om den är lagad under tiden du lyssnar på något du gillar. Om du inte tror mig, så prova. Eller hälsa på i din favoritrestaurang när de inte har öppet, och kockarna står och förbereder. Jag sätter en 100-lapp på att det spelas hög musik. När jag själv står med ”prepp” regerar hårdrocken. Gärna riktigt hårt. In Flames eller Iron Maiden är självklara val här. Det höga tempot och de bitterljuva stämmorna får mig i precis rätt sinnesstämning. Plus att det hjälper mig att få tiden att gå. Det är inte alltid roligt att skala potatis eller hacka lök.

 När jag drar igång grillen för lite BBQ, då är det Johnny Cash, Lou Reed eller Janis Joplin som går i stereon. Bara för att skapa det där autentiska på något vis.

 Lagar jag italienskt drar jag gärna igång Eros Ramazotti eller Gianna Nanini. Eller som jag skrev ovan. En riktigt fläskig Opera av Puccini eller Verdi. Jag lovar att passionen nästan rinner ur högtalarna rakt ner i maten.

 Lagar jag svensk husmanskost lyssnar jag dock inte på Thorleifs eller Vikingarna. Men det har att göra med att jag har innerligt svårt för den typen av musik. Nej, då blir det Lars Winnerbäck eller Eldkvarn. Då blir isterbanden precis så som jag vill ha dom.

 

 För att summera. Bra musik och god mat har ett par gemensamma nämnare. Men den kanske viktigaste av dom är att båda föds ur kärlek och passion. Så nästa gång du ställer dig vid spisen. Dra på din favoritskiva, skruva upp volymen och låt kärleken och passionen bara omringa dig. Jag lovar att maten smakar bättre!!!

 

Må väl mina vänner, och ”Rock on”


Ett tar slut, ett nytt börjar.

Julen passerade som en stormvind precis som resten av året. Det är helt otroligt vad tiden kan gå fort. Jag är helt gravallvarlig när jag säger att jag knappt har hängt med i svängarna. Det sägs att tiden går fort när man har roligt, men nånting av det roliga kan väl få dra ut lite på tiden? Det är väl inte för mycket begärt.

  Jag har levt mitt år genom maten. Eller maten har levt genom mig ett helt år. Min kärlek och passion har verkligen fått helt fritt spelrum. I påskas blev jag uppringd av en herre som sade sig söka en kock till sin restaurang över påsken och konstrundan. Jag var inte sen att haka på. Efter en i bästa fall tveksam arbetsinsats tänkte jag att det kanske inte var meningen att jag skulle jobba som kock. Jag hade en del betänkligheter, men personalen på restaurangen såg min glöd och gav mig en ny chans. Jag fick komma tillbaka och visa dom vad jag gick för. Idag, 8 månader senare, driver jag den krogen tillsammans med en kock och en hovmästare. Jag sticker ut hakan lite grann på typiskt osvenskt manér och säger att jag nog visade vart skåpet skulle stå till slut. Det har varit hårt jobb, men det har varit värt varenda droppe blod, svett och tårar som fällts. Jag har haft så innerligt och ärligt roligt hela tiden att jag glömt bort att hänga upp mig på saker. Inte en enda gång har jag tittat i backspegeln och hängt upp mig på det som syns där. Jag har bara blickat framåt. Sen att vi har skapat ett koncept på krogen som passar mig som handen i handsken med närproducerad och säsongsstyrd meny gör ju inte alls ont. Maten kommer från hjärtat av bjärehalvön, och är sprungen direkt ur våra hjärtan. Hur kan man inte älska det? Och vi har roligt tillsammans. Väldigt roligt! Och jag tror att det är en absolut förutsättning för att bli framgångsrik, oavsett vad man sysslar med. Att ha ett leende på läpparna och alltid nära till skratt är livgivande i alla dina angelägenheter.

  Men varje år, när julen är över brukar jag ändå alltid sätta mig ner för att göra en själslig deklaration. Summera om ni så vill. Där jag går igenom med mig själv alla investeringar och utbetalningar jag gjort. Sätter upp spegeln på själen och ”skriver” sedan under deklarationen och skickar den till mig själv. Jag gör samtidigt en känslomässig inventering och ser till så att det är balans i ”bolaget”.

  Jag har varvat matkåserier med resor till Rom och sjurättersmenyer på krogen. Jag har pratat mig varm för råvaror jag älskar och delat med mig av den innerliga kärlek jag känner inför matlagning. Jag har investerat känslomässigt i allt jag har gjort och inte kompromissat med mig själv många gånger. Jag har helt enkelt följt mitt hjärta. Visst har det funnits motgångar, men jag har inte lagt mer energi på dem än vad som är absolut nödvändigt.

 

 Nu stundar ett nytt år med all vad det året kan ha i sitt sköte. Nya möjligheter, nya bekantskaper och nya stigar att trampa upp. Jag ser med stor tillförsikt fram emot det nya året. Och med den självdeklaration jag gjort kommer jag att få tillbaka på skatten. Det kan jag lova!!


En sjöman älskar havets våg. Eller… Vem drog ut proppen.

Hej vänner!

Hoppas att ni har det hur bra som helst.

 Själv sitter jag med ett gammalt fotoalbum från min tid till sjöss och minns mig tillbaka. På den tiden fotograferade jag med en sån där konstig kamera där man var tvungen att lämna in filmen och få den framkallad. Ni yngre läsare skakar naturligtvis på huvudet och undrar stilla om jag slagit i huvudet. Men jag kan försäkra er om att det var så man gjorde. Och filmen var en färskvara som skulle förvaras kallt för att inte bli förstörd. Och ville man framkalla filmen själv, så var man tvungen att gå in i ett rum som var bäcksvart för att kunna se bilderna. Nej. Jag har fortfarande inte slagit i huvudet. Bildhanteraren på den tiden kallades för just ”fotoalbum” och man måste vända blad för att se nästa bild. Inte vänsterklicka på ”nästa”. Och hårddisken kunde ha ett fint namn som ”Bokhyllan Billy”.

 Ja kära vänner… Det har allt hänt en del sen 2003…

 I dagens samhälle förändras saker och ting i en takt som kan få den mest ärrade sjörövare att bli mörkrädd. Telefonen jag köpte igår är omodern i morgon, och min iPod har större minneskapacitet än den första datorn någonsin. Den kallades för ”Eniac” och tog upp den blygsamma volymen av två idag helt normala vardagsrum. Tjock-TV:n har blivit platt och videobandspelaren har blivit direktstreamad film över internet… Vet ni förresten att när WorldWideWeb, eller www lanserades uttalade sig dåvarande kommunikationsminister Ines Uusman att:

-          Det där med att söka information och surfa på ett världsomspännande datanät, det tar bara en massa tid. Jag tror att det är en fluga som snart kommer att dö ut…

 Jag lämnar den kommentaren okommenterad…

Därför är det skönt att sitta med mitt gamla fotoalbum och tänka mig ut på sjön igen. För även om hjälpmedlen har moderniserats och datorerna gjort intåg redan där, så är det i många stunder precis som om tiden har stått still. Jag kikar på min gamla knoptavla och inser att en pålstek kommer alltid att var en pålstek, och att det dubbla halvslaget inte kommer att ersättas av en ny smalare variant som passar bättre med sin ”slimmade” design. Det finns bara ett sätt att splejsa ett rep, och stjärnorna vi kan navigera efter kommer inte att ändra sin position de närmsta 45 biljoner åren. Det känns ganska tryggt. Det är skönt att drömma sig ut på de sju haven, och på så sätt göra en resa i tiden. Helt plötsligt så står du där vi masten på en gammal fullriggare, med besättningen ständiga tramp runtomkring, och du hoppas på att Poseidon ler åt ditt håll ännu en gång. Det ringer 8 glas i klockan och din vakt är slut. Du söker dig ner i mässen för att se vad kockis rört ihop, innan du kryper ner i din hängmatta, och sluter ögonen till havets gungande vagga och vindarnas sång. Sakta men säker vaggas du in i drömmarnas värld. Där minns du kanske flickan från havanna. Eller den gamla Highland Rover, en båt från Aberdeen. Du dansar samba på Copa Cabana och tar ett järn i Aarhus.

 Jag tänker ofta på hur det var just på de gamla segelskutorna som troget trotsade väder och vind för att förse oss med lyx som siden och saffran.

  Jag tänker ännu oftare på det som kanske är det absolut viktigaste ombord på en båt. Ni kan höra kaptener och maskinchefer argumentera i höga ordalag om varför just dom är viktigast på båten, och därför av den andre bör visas gränslös respekt. Men jag vet bättre. Och i ärlighetens namn. Det vet både kapten och maskinchef också. Den viktigaste personen på båten är kocken. Utan en bra kock stannar hela verksamheten upp, och det kan bli så dålig stämning på båten om maten är dålig. Jag har varit på en båt där maten var så dålig att besättningsmän började slåss om den sista ostbiten till smörgåsen. Det var upprorisk stämning, och att den kocken inte hamnade i ”drickat”, finner jag fortfarande vara något av en sensation. Det var total katastrof.

 Men denna kock blev avlöst av den kanske duktigaste och trevligaste kocken jag någonsin träffat. Om någon av er sett programmet ”Landgång” på sveriges television, vet ni vem jag pratar om. Jag har haft den otroliga förmånen att segla med German Zamudio. På två sekunder hade han förvandlat nordsjöns isande vindar till en varm vårbris med doft av nyhackad persilja. Båten var en riktig rosthög, och det är ett under att den överhuvudtaget flöt, men det gjorde ingenting. När man kom ner i mässen och det väntade en rejäl och näringsriktig måltid, ja då kunde moder natur komma med precis vad hon ville. Man var lycklig. German älskade när man hungrigt kom ner och hälsade på för att se vad han hade grytorna. Han var hela båtens själ på nåt vis. Klippan i stormen. Handen på axeln. Fadersgestalten som bara vill att man skulle ha det bra. Jag minns fortfarande med glädje när han ropade ”Chowtime” (matdags). Jag kunde offra en timmes sömn för att inte missa maten. Jag vet inte om German minns mig, men jag kommer aldrig att glömma honom. Han gav mig kärlek i form av det viktigaste en sjöman behöver. ”go mad, möed mad och mad i rättan tid”. God mat, mycket mat, och mat i rätt tid… Jag kan sakna det. Alldeles innerligt.

  Dock så saknar jag inte den iskalla nordsjön eller den stormiga nordatlanten.

Om en sjöman älskar havets våg?

Det gör jag nog inte…

Men jag saknar ibland det den förde med sig…


Det finns ljusglimtar, men det borde finnas fler.

Hej på er.

Hoppas att sommaren varit bra, och att ni precis som jag flyttade hela köket utomhus. I alla fall mitt eget. Restaurangköket fick stå kvar. Miljö och hälsa hade hoppat jämfota annars. Så det var helt enkelt bäst att lyda.

Jag har under mina första matologier/krönikor pratat om sådant jag tycker om. Sånt som ligger mig varmt om hjärtat.

Denna gången blir det lite annorlunda…

Jag är uppväxt under ganska normala förhållanden tror jag. I en lite by utanför Helsingborg. Jag har gått i skola och fått lära mig plus och minus. Och multiplikationstabellen. Jag fick tidigt lära mig engelska och ”mor ror”. Och sjunga alfabetsvisan. Och med Ann, fluortanten som förpestade min tillvaro en gång i veckan. På rasterna lekte vi. Vi sprang, spelade fotboll och ”Röda och Vita Rosen”. Och allt detta gjorde jag med energi över, så att jag när jag kom hem kunde träna fotboll, och vara ute och springa tills mörkret slog in. Då gick man och lade sig, och var helt slut, för att nästa dag upprepa allting igen. Och mkt av detta har jag en enda sak att tacka för. I Ekeby fick vi bra mat, lagad på plats i skolan av kärleksfulla Mat-tanter. Det gav oss energi att hålla fokus på skolan, samtidigt som vi fick energi att göra oss av med på raster. Allting gjordes från grunden, och det togs inga genvägar. Det är tyvärr inte jättevanligt idag med sådana kök. Det är centralkök som gäller, och slantarna hålls det hårt i. Våra barn får helt enkelt inte den energi som behövs för att orka prestera. Det gör mig oerhört ledsen.

 Men som sagt. Det finns.

 Ett av dessa Ställen är Elinebergsskolan i Helsingborg. Där styr min ”bonusmamma” köket med järnhand. Det tas inga genvägar. Hon lagar mat från grunden. Och hon gör det bra. Så pass bra att hon i fjol kom tvåa i en tävling. ”Årets Skolkock”. Tvåa i sverige på att laga mat till dem som är vår framtid. Det är ingen slump att just Elinebergsskolan ligger klart över medel på Nationella prov m.m. Eller att många framgångsrika lokala idrottare gått just där. Och det som är det bästa av allt. Hon visar att det även med en ganska stram budget går att laga fin mat. En buget som inte borde få lov att vara stram. Det är ju de människor som ska föra arvet vidare vi pratar om. Där om någonstans, har vi inte råd att spara in…

 Och då kommer jag osökt att tänka på de som tagit oss dit vi är. Våra äldre. Det som byggt upp den svenska ”jävlarannamman” med fläsk och kokt potatis. De som skapat förutsättningarna för våra liv som det ser ut idag. De har gjort ett kanonjobb. Och hur tackar vi dom för det? Med ”skräp”.

  Min mamma ägde en gång i tiden ett äldreboende som fungerade, och än idag fungera på samma sätt som Elinebergsskolan. All mat lagas från grunden på plats i köket av kärleksfulla kockar. De äldre där har alltid mått kanon, och det var det vårdhem i sverige som hade längst kö för att få bli vårdtagare. Vårdtagarna mådde bättre här än någon annan stans. En slump? Knappast. Det är maten  mina vänner! Ordentligt lagad mat är förutsättningen för ett värdigt och energirikt liv. Inte mat som är lagad i cetralkök av den som fick jobbet för att de kunde göra det billigast. Det är hemskt att tänka på, och det gör mig arg.

 

Jag är uppväxt på ordentlig mat. Jag har alltid haft ordentlig mat i min närhet. Det är vad som format mig till den jag är. Och det har gått ganska bra hittills. Det får mig att vilja utvecklas som kock, väcker min kampvilja att visa de som vänder på varje krona för att spara in på de viktigaste människorna som finns. De som tagit oss hit, och de som ska föra oss vidare…


Att inte vara medveten, eller vi vet inte hur bra vi har det.

Hej på Er, och glad påsk.

Hoppas att vintermånaderna har varit bra och att ni precis som jag har låtit grytorna regera i era kök. Vad kan vara bättre än att mumsa i sig en mustig kalops som stått och gottat sig i timmar när vädret ute skulle få en ärrad sjöman som jag att hålla mig inomhus. Eller att få värma sig med en riktigt het Chili con carne, när temperaturen går mot absoluta nollpunkten? Det är seriöst mys på riktigt hög nivå.

 

I förra numret pratade jag om att göra en självdeklaration och att kolla karmakontot. Jag har redan börjat att göra insättningar på pluskontot. I januari åkte jag och mina kollegor på Stollaby till Litauens huvudstad Vilnius för att göra ett gästspel med svensk mat på en av Vilnius innekrogar. Sofa de Pancho heter den. En ganska anspråkslös liten mexikansk restaurang med autentisk mexikansk mat som smakade fantastiskt. Och med tanke på hur svårt det är att få fatt i bra råvaror där borta, är bedriften ännu större. Vi visste inte vad som väntade när vi kom dit. Vi hade en tanke om att blanda det typiskt svenska som gravlax och äpplen med het chile och bönor. Så blev det visserligen också, men det var inte alls lika lätt som vi trodde. Vi är så vana vid att bara åka ut till bonden och få det vi vill ha, eller att bara lyfta på luren och få de allra bästa råvarorna till dörren dagen efter…

  Riktigt så enkelt var det inte i Vilnius. Majskyckling kunde inte levereras om man inte hade en veckas framförhållning, och grönsaker fick man vara uppe tidigare än tuppen och hänga på låset till den enda matmarknaden som fanns för att få färska. Annars var det fryst som gällde. Färsk fisk var något för drömmarna och en så pass enkel sak som vispgrädde var en ordentlig bristvara. Det är så himla lätt att bli bortskämd. Vi har det absolut bästa råvarorna runt hörnet året om, men vi tar det för givet. Och vissa bryr sig inte ens om vilket otroligt arbete som läggs ned i alla led från producent till konsument. Vi är helt enkelt galet bortskämda. Skulle det inte finnas färska råvaror i butiken skulle många av oss få tuppjuck.

 Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo. Att vi ska vara rädda om det vi har, och kanske inte alltid ta allting för givet. På många platser på jorden är färska råvaror en bristvara, och i Sverige lever många efter slit och slängmetoden. Det slängs galet mycket mat samtidigt som det finns människor som aldrig får äta sig mätta. Jag vill bara mana till eftertanke. Vi har det så pass bra i vårt avlånga land att det är lätt att glömma bort de som lider. Köp inte mer än vad du behöver, och försök att inte slänga så mkt.  Varje svensk slänger uppskattningsvis 100 kilo mat varje år. Det är horribelt. Jag har sett på många ställen i sociala medier om soppkök som startas upp lite varstans. Vilket fantastiskt initiativ. Nästa gång du funderar på att slänga mat, ha då dessa soppkök i åtanke. Eller varför helst sonika inte engagera sig i ett sådant kök. Att ge till de som inget har, är den bästa insättningen du kan göra på ditt karmakonto… Den tacksamhet och ärliga kärlek du får tillbaka är värt mer än alla pengar i världen..

 Vilnius i övrigt då?

 Har bara en sak att säga. Åk dit. En fantastisk stad med otroligt vänliga människor. Okomplicerat är ett ord som dyker upp. Litauen är ett land som fortfarande söker efter en identitet efter många år bakom järnridån. Det innebär att de är öppna för allt. Det är nästan 25 år sedan muren föll, men av det gamla Sovjet finns inte mkt kvar. Det finns spår, men inte mer. Det byggs nytt och renoveras om vartannat. När jag gick längs paradgatan fick jag känslan av att jag var mitt i en film som handlade om 20-talets New York, bara för att 20 meter längre ner känna mig som en vilsen Julia Roberts mitt i Beverly Hills.

 Jag var där mitt i smällkalla vintern. Det var ner emot minus 25 grader ute, men inomhus var värmen och kärleken enorm. Jag var konstant varm inombords och kände mig innerligt och ärligt välkommen. Sen var det ju billigt också. En trerätters på en bättre krog med dricka och extra allt gick på knappt 300 kronor.

 Jag kommer definitivt att återvända till Vilnius. Gärna snart.

 Och för er vardagskonstnärer finns det ett enormt utbud av handarbete och liknande som bara väntar på att ni ska komma och hälsa på.

 Gör som jag. Ta en veckas semester och åk dit i sommar. Ni kommer inte att ångra er. Och nästa gång du ser en bonde… Gå fram och skaka hans hand och tacka honom för att han fortsätter skämma bort oss med det bästa han har…

 

Kram på er!


Att gå vidare... Eller allt har ett slut.

Hej på er. Har ni det bra? Svårt för er att svara på den frågan, men jag ställer den ändå. Hur som helst så hoppas jag att kräftorna inte har anfallit och att de av er som äter surströmming inte skrämt iväg allt för många gäster. Surströmming är för övrigt en för mig oupptäckt värld som jag bara måste få sätta tänderna i. Jag minn från min barndom när min mormor, som var från Timrå mitt i surströmmingsbältet, envisades med att äta just denna enligt henne bästa av delikatesser. Jag minns också att det alltid var jag som drog nitlotten, och fick ta på mig att öppna burken. Så ni rättrogna surströmmingsälskare får mönstra lite förståelse när jag säger:

-          Jag är skeptisk…

Men min devis i livet är att prova allt en gång. Gillar man inte det efter ha provat är det ok att säga nej. Och jag hoppas få möjligheten att prova. Och snart. Jag har helt ärligt inte en aning om vad som väntar. Kanske tycker jag att det är det godaste som finns, och bara vill ha mer. Kanske ni hittar mig körandes porslinsbuss pratande med Uuulrik på toaletten. Jag har inte en aning. Och det skrämmer mig lika mycket som det gör mig nyfiken. Det är för mig otrampad mark. Eller oseglat vatten. Men det är just det som gör det spännande. Att inte veta vad ödet har för plan. Visst kan det vara skrämmande att ge sig ut på något nytt. Osäkerheten har etsat sig fast likt en isande nordanvind, och du fylls av tvivel. Varför ska du lämna den varma vårbrisen och segla ut mot horisontens starka vindar? Du börjar vackla. Du kanske som jag känner att du inte fullt räcker till. Har du förskansat dig den kunskap som krävs? Har du proviant så det räcker?

  Tvivlen växer sig allt starkare och du frågar dig gång på gång vad som är det värsta som kan hända… Det roliga är, att det svaret kan du endast få genom att prova. Och det är innerligt svårt, jag vet, att lämna det trygga bakom sig för att ge sig på nåt nytt. Speciellt om det rör sig om livsavgörande beslut. Som att byta jobb. Att byta boende. Att gifta sig, eller att berätta för kvinnan du hemligt håller kär, hur du känner. Ovissheten är det som skrämmer. Och avslutet. Avslut. Det låter så definitivt på nåt vis. Att komma till ett slut på det som varit, för att få till en förändring som du inte har en aning om vad den kommer med för last. Tryggheten styr oss. Vi blir bekväma med det vi har, och ser sällan vidare i sagan om vårt eget liv, just med den tanken, att förändring kan vara negativt. Det som många missar i det resonemanget är just ordet kan. Kan betyder inte är, och är per definition en obestämd form av kanske. Som i sin tur betyder: Inte alls säkert… Hängde ni med? Men vad händer då om man säger att förändring kan vara positivt. Betyder inte det ordet samma sak då? Jo, absolut. Men resonerar du så har du förmodligen ett halvfullt glas, snarare än ett halvtomt, och hela resonemanget faller på sin egen orimlighet. Nu ska jag sluta krångla till det. Jag har faktiskt en poäng med allt det här, även om det känns som jag irrat mig bort i ord och liknelser. Vilket jag ibland gör.

  Jag sade för ett par veckor upp mig från tryggheten på mitt förra jobb. Jag blev erbjuden kökmästarjobbet på en helt nyöppnad Gastrobar i Helsingborg, och genast ställde jag mig frågan vad som skulle hända när jag gav mig ut på nya stigar. Nu skulle jag vara med och forma ett ställe som kämpat med att hitta sin gastronomiska identitet. Jag visste vad jag hade, och hade inte en aning om vad som väntade. Jag stod inför valet att ge upp den varma vårbrisen till förmån för en betydligt starkare vind vid horisonten. Det var inte lätt. Men jag är en alldeles för nyfiken människa för att inte prova. Så jag gjorde som jag själv råder alla att göra. Stick ut hakan och våga när det känns som svårast. För då blir vinsterna som störst. Nu vet jag fortfarande inte hur det kommer att bli på mitt nya jobb, men jag vet med säkerhet att vi tagit de första stegen mot något helt nytt. Och det känns vansinnigt spännande. Jag är livrädd, men håller fast...

Ett ordspråk som jag myntade för många år sedan lyder:

-          På oseglade vatten väntar alltid nåt nytt och spännande. Även om det vid första anblick verkar stormigt.

 Så satsa. Avsluta. Gå vidare. Våga.

 

Nu ska jag bara samla mod att berätta för kvinnan jag hemligt håller kär hur jag känner. Men det mina vänner, tar vi en annan gång…

 

Kram på er

 

Andreas   

RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen