En dag på Maxi med Kronfågel i ryggen...

Fredagen den 1:april, (nej inget aprilskämt), ska jag laga mat live på Ica Maxi på Råå. Mitt framträdande där kommer att vara sponsrat av Kronfågel, så det kommer att bjudas en hel del kyckling. Jag kommer att få del av ICA:s fina sortiment, så att mina tyglar kommer att vara ganska fria.

På Maxi på Råå finns det numera även en jättefin manuell delikatessdisk, med massa godis från trevliga leverantörer. Bl.a. jobbar de med Limousin-kött, som är kanonkött. De har egna mörningsskåp på plats där köttet får hänga och gotta till sig. Det finns massvis med färdig mat att köpa om tiden och orken tryter litegran. Allt är tillagat av deras egna kockar på plats.

Under dagen kommer det som sagt att vara kyckling på menyn. Jag kommer att laga och bjuda på 3-4 olika kycklingrätter. Det kommer att bli en Thaigryta med kyckling och grön curry, Kycklingenchiladas med mangochutney, färsk chili och västerbottenost, Paprikakyckling med skogschampinjoner och Creme Fraiche, och et litet smakprv från Skogsbrynet i form av en mozzarella och pestofylld kycklingfile inlindad i bacon. Alla recepten kommer att finnas på plats under morgondagen, och ganska snart även här på bloggen.

 

Men jag kommer även att sticka ut hakan litegrann. Under dagen kommar jag även att bjuda på ”bland det äckligaste jag ätit”-soppan från audition. Du läste rätt. Jag tänker bjuda på Karl-Johansvamp och mjölkchokladscappucinon. Synd bara att Marcus Aujalay inte kan vara på plats och smaka lite till. På detta vis får ni en chans att förstå varför jag gav mig in på att göra en så konstig rätt till audition. När ni smakat kan ni ju skriva ett brev till juryn som förklara hur fel dom hade.

Ska ni handla i morgon, så ta en sväng till Råå. Annars kan ni ju bara komma in och prata lite mat med mig.

Väl mött på ICA Maxi Råå fredagen den 1:a april mellan 11 och 18.

 

Andreas/Foodges


Chilash

Det är inte en chili. Det är inte en Gulash. Det är båda två, och ingen av dom. Det är en förbaskat god gryta med lite hetta och massa smak.

 

4 port

600 gr högrev

3 st scan kolbasz

2 burkar krossade tomater

2 kvisttomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 potatisar

1 röd paprika

1 spansk peppar

1 anchochili

1 chipotlechili

0,5 dl kalvfond

3 lagerblad

Paprikapulver

Chilipulver

Spiskummin

Citronpeppar

Svartpeppar

Salt

Socker

Smör

Turkisk yoghurt

Gott bröd

 

Hetta upp en gjutjärnsgryta med smör. Stek tunnt skivad vitlök och 1 tsk vardera av paprikapulvret, spiskummin och chilipulvret i smöret en stund. Detta ger en liten fördröjning på smaken.

Tärna högreven i bitar ca 2x2 cm. Bryn höreven i smörfräset. Slå på löken, och låt den svetta med en stund.

Slå på fonden och 2 dl vatten. Reducera något.

Slå på de krossade tomaterna, och kvisttomaterna skurna i klyftor. Låt även tomatkvisten puttra med. Späd ev. Med mer vatten om nödvändigt.

Rör ner resten av ingredienserna utom potatisen. Låt puttra en halvtimme.

Tärna potatisen och lägg i grytan. Låt småputtra till potatisen är kokt. Potatisen släpper efter en stund sin stärkelse och reder av grytan.

Smaka av med socker, salt och svartpeppar.

Servera i djup tallrik med en klick yoghurt och en bit gott bröd.

Meal fit for a king. Magiskt gott.

 

Andreas/Foodges


Trattkantarell och Karl Johansvamp soppa

 

4 port.

 

100 g Karl Johan svamp, färsk eller motsvarande torkad

200 g trattkantareller

5 dl grädde

2 dl mjölk 3%

3 st schalottenlökar

1 msk vitvinsvinäger

1 dl hönsbuljong

½ msk soja

salt/peppar

smör till stekning

 

Finhacka löken och svetta den i en kastrull med lite smör. Häll i all svamp och fräs tills all vätska är borta. Slå på grädde, mjölk och hönsbuljong. Koka ihop under ca 15 minuter. Smaka av soppan med vitvinsvinäger, soja, salt och peppar. Mixa soppan slät i en mixer eller med stavmixer.

Servera med skummad mjölk på toppen och ett par droppar tryffelolja


Soppa gott
Per/foodges




Ugnsbakad lammlägg med rotfruktsfrittata, rotselleriskum och havtornsgele

 

 Ugnsbakad Lammlägg

 

2-3 lammlägg

3 lagerblad

10 vitpepparkorn

1 gul lök, i bitar

torkad rosmarin

torkad timjan

salt/peppar

4 liter vatten

 

Bryn lammläggen runt om i smör. Koka upp vattnet tillsammans lagerblad, vitpeppar och lök. Lägg i lammläggen och låt koka tills köttet släpper från benet, ca 2 timmar. Lägg köttet på ugnsfast form och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar. Ställ mitt i ugnen ca 20-30 minuter, 200 grader. Spara fonden.

 

 

Rotfruktsfrittata

 

1 palsternacka

2 morötter

1 liten persiljerot

1 liten kålrot

1 bit rotselleri

1 polkabeta

5 dl grönsaksbuljong

4 ägg

1 dl grädde

1 dl västerbottenost, riven

salt/peppar

 

Strimla alla grönsaker i tändsticksstorlek (julienne) Koka grönsakerna i grönsaksbuljong ca 5 minuter. Under tiden de kokar – vispa ihop ägg och grädde. Blanda ner västerbottenost och smaksätt med salt och peppar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och slå över äggblandningen. Ställ in i ugn i vattenbad ca 30 minuter, 200 grader.

 

 

Rotselleriskum

 

1 stor bit rotselleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 äggvita

salt/peppar

 

Skär rotselleri och lök i bitar. Hacka vitlöken. Lägg det sedan i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka tills sellerin är mjuk. Sila bort alla bitar och smaka sedan av gräddmjölken med salt och peppar. Blanda i äggvitan. Häll i en sifon som du låter stå i ljummet vatten till serveringsdags.

Har du ingen sifon, går det utmärkt att vispa blandningen hårt med elvisp till ett luftigt skum.

 

 

Havtornsgelé

 

1 pkt frysta havtorn

1 ½ dl strösocker

1 dl vatten

3 gelatinblad

 

Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt puttra. Mosa bären med baksidan av en sked under kokningen. Vid behov – fyll på med mer vatten. Koka ihop till en simmig lag.

Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter. Sila bären i duk eller en finmaskig sil. Rör ut gelatinet i lagen. Häll upp i passande, väl rengjord glasburk. Låt svalna utan lock och ställ sedan i kylskåp. Den håller minst en vecka.

 

 

 

Avlägsna ben och fett från köttet och fördela till 4 portioner. Skär portionsbitar av frittatan. Häll ett par matskedar av lammfonden över kött och frittata. Spruta rotselleriskum med sifonen (alt skeda upp den) Lägg en klick havtornsgele på tallriken och servera.

 

Bäää

Per/foodges


foodges trollar

Här har ni det! foodges trollar, känsliga tittare varnas
Vi är inte bara duktiga på mat vi kan även göra ett o annat trick.



Sashimi på Salma-lax, Rättika i äppelcider, honung och fikonbalsamico-vinägrett, Japansk soja, torrostade sesamfrön och Rödlöksmarmelad

Salmalax. Det finns lax, och så finns det Salma. Denna lax är en odlad variant. Andelen animaliskt protein i laxen har minmerats, och den odlas på ett större djup, där vattnet är kallare. Fråga mig inte hur det går till, men resultatet är lax som är magiskt ren i smaken. Den vacuumpackas omedelbums efter styckning, och skeppas iväg direkt. Vacuumpackningen gör att laxen behåller sina fina kvalitéter. Jag är inte en stor fan av lax i vanliga fall, men Salman väcker så mycket gott i mig. Jag skulle kunna leva på Salma.

 

Under Passion för mat stötte vi på Salmas försäljare, som vär där och gjorde reklam. Per köpte en bit bukfilé, som vi bestämde oss för att nörda med.

Nu var ju resan med Salma långt ifrån över på Passion för Mat. Leif Mannerström skule hålla ett föredrag om smaksättning, men var försenad, så han fick improvisera. Han improvisation var att bjuda upp mig, Pernilla, Catrin, Martin, Gunn och Isabell från Sveriges Mästerkock. Jag och 80-talsprinsessan Pernilla(jag kallare henne så) bildade lag och skulle möta de andra i en 10- minuters lax-cookoff. Och vi fick Salmalax...

Jag och Pernilla gjorde Sashimi med en rättika och gurksallad i champagne och honungsvinägrett. Det blev kanongott.  Och receptet nedan är starkt inspirerat av det.

 

Jag, Per och Christer träffades för nån helg sen och Matnördade. På menyn stod en massa godis. Vi hade Pata Negra-innerfilé och Black Angus-ryggbiff. Båda från Meat the World. Vi hade griskind och lammlägg som Christer hade med sig från stockholm. Han hade även med sig ankfett och hemodlada Habanero. Per hade torkad svamp i frysen. Bl.a. Svart trumpetsvamp, Karl-Johansvamp och Trattkantareller. Och så hade vi Salma. Under dagen/kvällen gjorde vi nio rätter med allt vårt godis. Tre förätter, tre varmrätter och tre desserter. Det var matglädje i sin renaste form.

 

En av förätterna blev Sashimi på Salma-lax, Rättika i äppelcider, honung och fikonbalsamico-vinägrett, Japansk soja, torrostade sesamfrön och Rödlöksmarmelad.

Det blev en av kvällens stora höjdare. Vi snabbmarinerade rättikan i äppelcidervinäger och reducerad fikonbalsamvinäger och ljunghonung. Jag kokte en snabb rödlöksmarmelad av rödlök, rödvinsvinäger och råsocker. Till sist skar vi laxen tunnt och droppade över Japanska soja och till sist strösslade vi över  torrrostade sesamfrön. Det smakade ljuvligt.

Salman behöver inte frysas för att ätas rå. Den är i princip bakterifri. Ska du använda annan lax, bör den frysas 24 timmar och sen tinas...

 

4 port.

200 gram Salmalax, Bukfilé

1 msk Japansk Soja, typ kikkoman

2 msk sesamfrön

2 medelstora rättikor

2 msk äppelcidervinäger

3 dl fikonbalsamvinäger

½ msk Ljunghonung, eller annan flytande honung

2 rödlökar

2 dl rödvinsvinäger

1 dl råsocker

Rapsolja

 

Rödlöksmarmelad:

Svetta löken i lite rapsolja. Den ska inte ta färg utan bara bli mjuk. Tillsätt Rödvinsvinägern och hälften av sockret. Låt koka sönder och samman. Smaka av med mer socker om det behövs.

Mixa helt slätt in en blender elle liknande. Låt svalna.

 

Rättika i äppelcider, honung och fikonbalsamico-vinägrett:

Reducera fikonbalsamicon till en klibbig konsistens på medelvärme.

Strimla rättikan tunnt. Som tändstickor ungefär.

Blanda Äppelcidervinägern med honung och ett par droppar av Fikonbalsamico-reduktionen. Smaka ev så att balansen mellan syra och sötma är bra.

Blanda vinägretten med rättikan och vänd runt så tt rättikan täcks.

Rosta sesamfröna i torr panna.

Skär Laxen tunnt. Väldigt tunnt.

 

Lägg upp Rättikan på tallrik och täck med Laxen

Droppa lite Japansk soja över laxen och strö över sesamfröna.

Klicka ut rödlöksmarmeladen. Små klickar.

Droppa några droppar av Fikonbalsamicoreduktionen på tallriken.

Servera och Njut. Det här är ett magiskt giftemål i smak. Syra och sötma och ren laxsmak. Blir inte mkt bättre än så här...

 

Andreas/Foodges


Skogsbrynet...

Hej ni glada. Ikväll är det ett nytt avsnitt av Sveriges Mästerkock. Det första utan mig. Känns lite spciellt. Men jag kommer att sitta bänkad och se när vännerna får masterclass av Sian på Esperanto. Det kommer att bli en höjdare. Heja Åke. Jag hade velat vara med. Men en omelett(inte pannkaka) kom emellan. Och lite vatten på en räka.

Men jag är inte bitter. Har ju fått jobb som Sous Chef på restaurang Skogsbrynet. Där ska jag och en kocklandslagsmeriterad Italienare styra upp meny och kök. Ska bli otroligt spännande. Det kommer att bli svenska smaker med medelhavsinspiration. Precis den maten jag brinner så innerligt för. Vi kommer att använda oss av lokala producenter som Kulla-lamm, Vikentomater och Bjärekyckling. Det känns verkligen helt fantastiskt att få vara del av den resan. Att lägga upp strategi och meny. Och jag får betalt för att göra något jag älskar. Det går knappt att beskriva glädjen jag känner inför det som komma skall.

Jag välkomnar er alla till at komma och njuta hos oss. Svensk sommar som den ska vara. Det finns rum att hyra, så varför inte göra en helg av det.

Eskapaderna med Foodges kommer givetvis att fortsätta. Det kommer att bli lika mycket nörderi som förr. Kanske till och med mer. Jag, Per och Christer har en vision. Att ha så kul som möjligt med mat. Så se upp. Foodges kan lura bakom hörnet. Nästan var som helst.

Per Ehrlund, Andreas Wennborg och Christer Söderberg

Andreas/Foodges


Rotmos och fläsk - Reinvented

Jo, vi är ju nördar som sagt. Jag har alltid hävdat att husmanskost kan vara fine dining. Jag och Per gav oss fasen på att bevisa det. Vi började med att sätta oss för att kika på hur vi kunde nörda ner oss i nån klassiker. Många var på tapeten, men till slut fastnade vi för Rotmos med fläsklägg.
Vi bröt ner denna klassiker i beståndsdelar och byggde upp den från grunden igen. Under timmar torkades, syltades, silades och geleades. Vi gjorde kex av mos, och rullar av senap.
Det blev ett kex av rotmoset, samtidigt som vi bredde ut lite mos tunnt och torkade det på låg temperatur i ugn. Resultatet blev en tunn, formbar film av rotmos. Hur coolt som helst. . Vi gjorde samma sak med senapen. Även den blev ytterst formbar. Då var det bara fläsket klar. Hur skulle vi göra med det? Vi kokte det som sig bör, men sen tog det stopp. Vi spånade och klurade. Sen. nästan i mun på varandra.
- Pressylta!!!
Sen hade vi ju den fina buljongen. Den måste ju vara med. Hade lite agar agar, så den fick bli fin gelé.
Nu hade vi byggstenarna, och det var dags att bygga skapelsen. Vi byggde upp klassikern från grunden, och så här blev det...





Recept och tillvägagångssätt kommer inom kort...
Andreas och Per/Foodges

Apelsin och basilikamarinerade jordgubbar med vaniljyoghurt.

En sanslös god dessert. Och nästan oförskämt enkel att göra. Jag har bjudit på denna vid ett flertal tillfällen, och den är alltid lika uppskattad. Folk tror mig verkligen inte när jag berätta hur jag gör. Det tar allra högst en kvart att få fram denna på bordet. Om man har bråttom. För ju längre yoghurten får stå och gotta sig med vaniljen, desto bättre blir det. Och samma med jordgubbarna. De mår verkligen inte dåligt av att få stå i apelsinjuicen och basilikan en stund. Men hur som helst är den totala arbetstiden inte mer än 15 minuter. Senast jag gjorde denna dessert var till Berit och Per i Katrineholm. Vi hade avrunnen yoghurt över sen vi silat vanlig yoghurt i ett kaffefilter. Vi behövde vasslen för att syra rotsaker. Då kom jag på idén att använda den riktigt tjocka yoghurten till denna dessert. Den blev verkligen så mycket bättre än vanligt. Det funkar hur bra som helst med turkisk tjock yoghurt, men detta blev godare. Krämigare på nåt vis. Så har du tid, köp helt vanlig naturell yoghurt och häll i ett kaffefilter och låt stå över natten. Då får du en fantastiskt krämig yoghurt, och dessutom högst avändbar vassle. Om tiden skulle vara knapp, och idétorka uppstår, är detta desserten med stort D...

 

Du behöver till 4 portioner:

 

4 dl avrunnen naturell yoghurt eller turkisk yoghurt. (Den i små hinkar).

2 vaniljstänger eller två tsk vaniljsocker.

1 apelsin

4 dl färska jordgubbar

1 kruka basilika

 

Pressa saften ur apelsinerna och skär jordgubbarna i klyftor. Strimla basilikan. Spara en jordgubbe och ett fint basilikablad per portion till att garnera med. Rör ihop apelsinsaften med jordgubbarna och basilikan och låt marinera en stund. (Ju längre, desto bättre).

Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Spara och torka stängerna. De kan du använda att koka med i en god bärsås eller liknande vid ett annat tillfälle.

Vispa ihop vaniljen med yoghurten. Riv i lite zest från apelsinskalet.  Vispa kraftigt så att du får en luftig och fin yoghurtblandning. Låt stå en stund. (Samma här. Ju längre, desto bättre. Men du kan servera direkt om tiden tryter).

 

Vid servering häll yoghurten i en spritspåse med ett snuggt tyll, och spritsa ut snyggt i ett glas. Lägg på jordgubbar ovanpå, och häll över lite av marinaden. Avsluta med den snygga jordgubben och det fina basilikabladet. Servera och njut.

 

Det här är verkligen en uppvisning i syra och sötma. Giftemålet dessa två smaker emellan är magisk. Det är en orgasm i munnen.

 

Hoppas att det smakar.

 

Andreas/Foodges


Mästerkock Andreas fixar Piggvaren


Repmånad, eller hur man gör kockar av folk. Ett avskedstal.

Då var det över. Min resa är slut. Elvis har lämnat byggnaden. Meteoriten har träffat och allt liv är utplånat. Eller omeletten träffade snett och utplånade mig. Men nu är det över, och livet måste gå vidare. Självklart kommer saknaden att vara total. Jag var ju där för att vinna. Men vi ska alla utom en, den vägen vandra.

 

Vi vaknade på morgonen, och utanför rummet stod ett par kängor. Jag började förstå varthän detta var på väg. Vi skulle ut och kriga. Juryn mötte upp ute i vildmarken, och Herr Mannerström tog befälet. Vi skulle laga mat till hungriga värnpliktiga, och det skulle vara gott och näringsriktigt. I mitt lag hade jag Björn, Louise och Johanna. Ville haft med mig radarpartnern från förra lagtävlingen Åke, men så blev inte fallet, och jag var trots det väldigt nöjd med mitt lag. Vi snackade ihop oss, och Björn fick ta på sig ledarskapet. En god ledare. Jag höll mig lite tillbaka. Vi bestämde att vi skulle göra två olika sorters wok med grädde. Kyckling och biff. Jag mannade stekbordet och började steka som om livet hängde på det. Det gjorde det ju visserligen skulle jag bli varse sen, men ändå. Nudlarna kokade vi så gott det gick, och på facklorna grillade vi bröd. Vi var en välojad maskin. Allt flöt på och vi verkade vara i fas. De värnpliktiga slöt upp och skulle smaka av båda lagens mat, och sedan rösta. I sann Andreas-anda tyckte jag självklart att vi var bäst. Även om någon, oklart vem rörde ihop våra två rätter till en, inför andra gruppen smakning. Nu hade vi en rätt. Mot det röda lagets tre...

Well well. Allt kan inte vinnas. Men jag var fortfarande säker på att vårt var godast.

Snabb synk, kallt och tillbaka till studion. Nu skulle rösterna meddelas.

Andra laget vann, och återigen hade jag förlorat en lagtävling, och skulle slåss för mitt liv. Det är svårt att slåss för sitt liv efter en lag-förlust. Jag har inte hamnat i utslagstävling efter en individuellt dålig prestation, utan för att vi som lag varit snäppet sämre. Inte dåliga, bara inte lika bra. Otroligt surt, men det är spelets regler.

.. Nu skulle jag möta mitt forna lag i utslagstävling...

 

Vi skulle till att göra omelett. Enkelt, men ändå förbaskat svårt. Omelett med räkfyllning. Jag blev skakis. Omelett är inte alls så enkelt som det ser ut. Speciellt inte när du måste vara bättre en Björn Louise och Johana.

Nu brast det för mig. Hjärnan kopplades fullständigt bort och jag har ingen aning om vad som hände. Plötsligt stod jag där med en snett upplagd omelett med sköljda räkor i. Va fan hände. Öh shitt. Nu är det slut. Jag kan kamma mig. Hur i helvete kan du misslyckas med nåt så enkelt. Och framförallt. Hur fan kan du få för dig att skölja av nyskalade räkor. E du helt slut i huvet. Men som sagt. Jag minns knappt nånting av omeletten. Jag vaknade upp inne hos juryn, och skämdes nåt otroligt.

 

Att det var jag som fick lämna var i allra högsta grad rättvist. Det är en tuff tävling, och det är dagsformen som avgör. Jag står dock fast i min övertygelse om att jag hade kunnat vinna alltihop. Jag är så duktig. Om det bara inte varit för en jäkla omelett. Dagsformen avgör.

 

Till alla er som följt mig, och hejjat på mig, vill jag från botten av mitt hjärta rikta ett stort tack. Ert stöd har betytt otroligt mycket för mig... Min resa i Sveriges Mästerkock må vara över, men den stora resan, resten av mitt liv, har precis börjat. Ni har definitivt inte sett det sista av mig. Jag kommer tillbaka, starkare än nånsin.

 

 

Till de andra deltagarna, både finalister och er andra. Ni har en stor plats i mitt hjärta, och kommer alltid att ha det. Det går inte i ord att beskriva vilken glädje jag känner över att ha fått chansen att göra den här resan med er... Ni är fantastsika. Nu ser du till att vinna det här Åke!!!

 

Andreas...

 

 

 

 

I skrivande stund har jag fått en anställning som Sous Chef på Restaurang Skogsbrynet i Lerberget, och har även slutit avtal med ICA Maxi på Råå i Helsingborg, och i Löddeköpinge om att jag ska stå och laga mat live. Så vill du/ni träffa mig, håll utkik.  Vill ni veta mer exakt, skriv en kommentar så återkommer jag med detaljer...


Pankoströsslad Piggvar med Pommes duchesse, smörslungade morötter och Vitvinssås med brynt smör. Efterrätt Skånsk Äpplakaga med vaniljsås...

En helg i matnörderi inleddes med denna fantastisk fiskrätt. Jag åkte upp till Per i Katrineholm, dit även Christer skulle anlända på lördagen. Vi skulle ha en helg med tidningsreportage och totalt och ohämmat matnörderi. På fredagskvällen hade vi inte direkt gjort upp nån plan, och hade inte riktigt bestämt vad vi skulle äta. Vi skulle preppa och förbereda inför lördagens matexplosion, och åkte till Ica Maxi för att handla. Vi handlade på oss allt vi behövde till lördagen, och började fundera på kvällen. Berit hade bjudit över sin mamma, och vi var ju tvugna att laga nåt gott. Hon är ett av våra största fans, och vad som helst dög inte.

I fiskdisken fick jag syn på en jättefin piggvar. Vi köpte den, potatis och vårlök. Det ska bli gott med fisk.

Väl hemma började vi med att videofilma när jag visar hur man filear en piggvar. Den videbloggen kommer inom kort här på bloggen. I sann foodges-anda och förmodligen till mästerkocksjuryns stora glädje satte vi en fond på benen. Köper du hel fisk, finns det verkligen ingen ursäkt att inte koka egen fond. Det är inte svårt. Lite hackande av diverse grönt, sen sköter det sig själv. Köper du filead fisk, så kan du använda färdig fond. Men handlar du av en fiskhandlare kan du alltid fråga om han har lite fiskskrov över. Det brukar inte vara några problem. Men som sagt. I värsta fall går det med färdig fond. Smaka då upp den lite innan med vad du tycker är gott.

Denna anrättning är verkligen en höjdare, och med äppelkakan till efterrätt har du en vinnare alla dagar i veckan...

 

Till 4 personer behöver du:

 

1 hel piggvar eller 4 filéer.

1 dl pankoströbröd

Salt

Peppar

Smör

 

Fond:

Ben och huvud från fisken.

1 fänkål

1 bit rotselleri

1 kolrot

1 morot

1 gul lök

4 lagerblad

10 vitpepparkorn

2 dl vitt vin

Salt

2 liter vatten

 

Vitvinssås:

1 dl buljong

1 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

Brynt smör

 

Pommes Duchesse

 

600 gram potatis

1 dl vispgrädde

1 knippe vårlök

1 knippe persilja

2 äggulor

1 dl västerbottenost

Smör

 

Smörslungade morötter:

Två morötter. Om det finns köp babymorötter och dela dom.

Smör

Persilja

 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen mjuk. Värm upp grädden och hacka vårlöken och persiljan fint. Riv västerbottenosten.

Gör ett mos av potatisen smöret och grädden. Rör i vårlöken, persiljan och västerbottenosten. Avsluta med att röra i äggulorna när moset svalnat något. Lägg i spritspåse och spritsa ut små toppar på en plåt med smörpapper. Ställ in mitt i ugnen och grädda till topparna får fin gyllenbrun färg.

 

Stek fiskfiléerna i smör. Några minuter på varje sida. Precis i slutet strösslar du pnkoströbröd på ena sidan och steker ytterligare en minut så att pankon får färg. Slata och peppra.

 

Rör ihop buljongen, vinet och vispgrädde. Koka upp. Bryn lite smör i en kastrull. Det ska bli brynt, och dofta lite som smörkola. Smaka av såsen med brynt smör, salt och lite vitpeppar.

 

Skär morötterna i minder stavar och stek i smör tills dom börjar mjukna. I slutet str i lite finhackad persilja.

 

Arrangera snyggt på tallrik och njut...

 

 

Efterrätt: Skånsk Äpplakaga...

Äpplekaka

6 äpplen

2 dl strösocker

2 msk kanel

2 dl havregryn

1 msk honung

1 pkt smör

 

Vaniljsås:

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl Vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

 

Klyfta äpplena och rör ihop alla ingredienser. Lägg i ugnsfast for och hyvla över riktligt med smör. Baka i ugn på 200 grader tills äpplena har mjuknat.

 

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

 

Lägg upp på tallrik. Mums mums...

 

Andreas/Foodges


Jakob provar nya vingar



Kassler på ris

 

En enkel och god rätt när man bara inte orkar…

 

4 pers

 

4 portioner kokt ris

1 st purjolök

3 dl grädde. lätt vispad

1 dl chili sås alt. tomatpure

½ dl majonnäs

2 dl riven ost.

300 gr kassler

 

Lägg det kokta riset i en smord form. Strimla purjolök, skär kasslern i stavar och lägg på riset.

Blanda grädde, chilisåsen och majonnäsen och bred över kasslern.

Peta ner såsen lite med en gaffel i formen

Strö på osten.

Grädda i ugnen på 200-225 gr i ca 25 min. Täck formen mot slutet.

 

Funkar alltid

 

Per/Foodges


Beautiful Bagels By Berra

 

För några år sedan var jag i New York en vecka. Varje morgon gick jag ner till närmaste frukostcafé och tog en nyrostad bagel med färskost och skinka och en färskpressad apelsinjuice till det. En perfekt start på dagen:) Jag har alltid trott att det är svårt att baka dessa underverk själv – tills idag då jag provade…

 

12st


25 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

½ dl sirap

2 tsk salt

13 dl vetemjöl

sesamfrö / vallmofrö

 

Smula jästen i en degbunke. Häll det fingervarma vattnet över jästen och rör tills det löser sig. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig ca fem minuter. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

Ta upp degen och knåda lite grann. Dela degen i 12 bitar. Forma varje degbit till små bullar som du sticker fingret igenom och svingar den runt tills en bagel har formats. Låt jäsa 30 minuter.


 

Alt.1:

Koka upp ca 3 liter vatten i en stor kastrull. Lägg i två degringar i taget i vattnet, och koka ca två minuter. Torka dem på en kökshandduk och placera dem sedan på en plåt. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i ugn på 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk

 

Alt.2:

Pensla med vatten och strö sesamfrön över. Ställ in plåten i ångugn på ”intervallånga”. 150 grader i 12 minuter. Höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.


TIPS... Jäs bröden kallt i kylskåpet över natten och baka dem på morgonen. Inget slår färska bagels till frukost!

 

Dela dem på mitten och rosta i vanlig brödrost. Bred på lite färskost, sedan ruccola, rökt skinka, tomat och rödlök…  Wow!!!


 

Berit/Foodgesgäst


En pizza i all enkelhet.

 

En pizza kan man nog göra hur avancerad som helst, men när barnen har hämtats från skola/fritids och det har lekts en stund eller när de ”stora” barnen öppnar dörren från sitt rum och frågar när vi ska äta. Då kan man göra denna överkomligt snabba pizza ca 30 min.

 

4 pers

 

Pizzadeg. ( Man kan ju använda färdig pizzadeg, sån därn på tub ni vet, men då måste ju vi åka och handla och en hemmagjord är så mycket godare tycker jag.)

 

4 dl vetemjöl eller 2dl vetemjöl och 2 dl durumvete

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl rapsolja/ olivolja

1.5 dl filmjölk/yoghurt vanlig mjölk duger det med.

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i filmjölk och rapsolj och knåda till en deg.

Kavla ut degen på en plåt, ta hjälp av en liten glasburk eller en konservburk när du kavlar.

Se till så att kanterna blir lite högre.

 

Pizzasås

 

1 burk passerade tomater, eller krossade

1,5 msk chilisås

1 liten vitlöksklyfta, riven

1 tsk balsamico vinäger (Valfritt men ger en bra syrsötma)

Basilika

Oregano

Salt/peppar

 

Blanda ihop alla ingredienser i en skål, häll ut såsen på den utkavlade degen

 

Topping

 

Man tager vad man haver, t ex skinka, lök, tomat , paprika.

Kyckling, Köttfärs, Quorn, Sojakorv mm.

2,5 dl ost

Oregano

Grovmalen svartpeppar

 

Som sig bör så börjar man alltid med osten, sen resten

In i ugnen på 230-250 grader ca 10 min.

 

Snabbt och väldigt gott

Per/Foodges


Kontakta Foodges

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

BILLIGT – LÄTTLAGAT – GOTT

 

Billig, lättlagad men ändå god mat är något som många av våra bloggbesökare efterlyser. Vi har därför bestämt att denna vecka vigs åt just detta.

 

Hemlagad mat från grunden behöver inte ta lång tid att tillaga. Det är samtidigt både godare och nyttigare än halv- och helfabrikat. Låt gärna barnen vara med på ett hörn också, det brukar bli mycket mer spännande för dem att äta något de själva varit med och tillagat. Och kom ihåg att det ofta går att ta bort köttet, eller byta ut det mot något annat för att få ett vegetariskt alternativ.

 

Först ut denna vecka är en härlig broccoligratäng. Håll utkik efter fler lättlagade recept här på bloggen.

 

Foodges


Mästerkockarnas mästerliga mästertävling på Passion för mat


RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen