BBQ Bog (med lägg), coleslaw med äpple/chipotle och kräft/blackeye bean-sallad

Amigos,

 

Det finns få saker som är bättre än en långrökt fläskbog och den sköter sig i princip helt själv men kräver lite förberedelser.

 

Använd alltid färskt kött, inte vakumförpackat skräp och absolut inte förmarinerat (det gäller allt du lägger på grillen).

 

Så här:

Lägg bogen i en lag bestående av 0,6 delar salt och lika mycket socker, en del vatten och några lagerblad, krossad svartpeppar, morötter, gul lök och chileflakes. Låt ligga ett dygn. Lagen kokar du snabbt ihop och låter kallna innan du lägger i köttet.

 

Bog med lägget kvar i marinad

 

Om bogen har svål och fettkappa kvar så skär bort det innan du skall grilla. Torrmarinera med en bra BBQ-rub och lägg sedan bogen på grillen. Köttet skall ligga vid sidan av glödbädden som skall ge en temperatur inne i grillen (när locket är stängt) mellan 90 och 120 grader.

 

Eftersom köttet skall ligga på grillen 8-10 timmar så måste du ha möjlighet att tända nya briketter, låta dem brinna ned helt och fylla på med några åt gången. Kom ihåg att för många briketter ger en allt för hög värme och då tillagas köttet för fort, så använd ett tiotal briketter åt gången.


Den här barbecuas i rökskåp där rökinmatningen sköts automatiskt och jag kan hålla en förinställd temperatur.

 

Använd blötlagd rökved (hickory t ex) för att sätta en bra rökarom på köttet. Samma sak här, använd lite åt gången och se till att den varit blötlagd i minst 2 timmar. Torra vedchips och för mycket ger alldeles för stark smak, särskilt om du matar på mycket, så ta lite i taget och make sure they are wet (på bilden ovan använder jag ett rökskåp).

 

Blanda ihop coleslaw - den blir bara bra om den får stå till sig ett par timmar. Strax före serveringen gör du salladen.

 

Klar att skäras upp

 

När köttet är klart (då kan du i princip nypa loss delar ur bogen med fingrarna) skär du av det av benet och hackar upp det. Blanda gärna i lite BBQ-sås i köttet, men lite - köttet är så smakrikt i sig själv att du absolut inte får låta såssmaken ta överhanden, den skall bara finnas där. Använd en BBQ-sås som är tomatbaserad med väldigt mild röksmak.


Hade vi haft hund hade den blivit glad, men det har vi inte - vilket gör mig glad


 

Vill du inte stå och passa på grill och briketter hela dagen så kan du med fördel slå in köttet i folie och låta ugnen göra grundjobbet, t ex över natten (ca 100 grader) och sen köra färdigt det i klotgrillen 2-3 timmar med lite mer rökchips.

 

 

Colewlaw på äpple/chipotle

500 gr finstrimlad vitkål

1 grovriven morot

2 gula äpplen, skalade och grovrivna

2 dl äpplemos

2-3 msk chipotlesås

Salt

 

Kräft/black eye bean-sallad

2 tsk dijonsenap

2 tsk vatten

2 tsk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

ca 300 gr black eyed beans

1 stjälk blekselleri

1 röd paprika

2 salladslökar

1 burk kräftsjärtar

 

Hacka grönsakerna fint, blanda senap, vatten, vinäger, olja till en dressing och blanda sen ihop alla ingredienser.


Ready to eat


Serveras med en kall ljus lager och Terry Evans' Walk That Walk.


Hej/Christer


Kommentarer
Postat av: Andreas/Foodges

Du ÄR ett geni Christer...

2011-05-08 @ 18:10:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen