Den ultimata BBQ-spellistan.

 

 

En BBQ är ingen riktig BBQ om den inte ackompanjeras av musik från en riktig BBQ playlist. Problemet när man tittar runt för att hitta en bra mix av rätt låtar så finns det väldigt få spellistor eller samlingar som på allvar kan kallas för en bra BBQ playlist.

 

Det går t ex inte att spela en lista som innehåller Lady Gaga, Oskar Linnros eller Tomas Ledin på ett riktigt BBQ-party. Det funkar säkert på lastbilsflaken som far runt på stan just nu, men inte ihop med barbecuad lammbog. 

Det finns ett par regler för hur en BBQ playlist skall vara utformad:

 

  1. Generellt skall musiken gunga. Lugna låtar får gärna bryta av här och var men på det stora hela skall det gunga i takt med tuggorna av de döda djuren du just tillagat.
  2. Lugna låtar placeras med fördel mot slutet så att de lagom landar när gästerna har gått hem och man sitter där själv kvar med disken när morgonsolen och dagens första småfåglar gör sig påminda.
  3. En BBQ är en fröjdens övning, dvs man är glad och har kul. Då funkar inga deppsynt-låtar eller Ulf Lundells mådåligtpoesi. Happiness är ledordet.
  4. Musik som återfinns på Absolute-skivor, Statoil-samlingar, schlagerfestivalmusik och övriga gängdans-låtar är helt förbjudet på en bra BBQ. Om någon får för sig att trycka play på en sådan låt så kommer polisen och tar vederbörande.
  5. Grunden för en BBQ playlist är blues, country och en del soul/funk. Reggae funkar också bra och en och annan hip hop-låt kan också få plats.
  6. En äkta BBQ-spellista kan inte bortse från en massa klassiska låtar och artister. George Jones, Hank Williams, Janis Joplin, Townes van Zandt, Gram Parsons, Bonnie Raitt.

 

Så.

 

Den här BBQ-listan är uppbyggd enligt alla dessa konstens regler.

 

Den startar med Lou Reeds klassiska Perfect Day, vilket en BBQ-dag ändå får sägas vara. Här finns Americas Ventura Highway, The night they drove old Dixie down med The Band, en av världens bästa blueslåtar; The thrill is gone med BB King och Tracey Chapman och självklart klassikerna Across 110th Street och Move On Up med Bobby Womack resp. Curtis Mayfield.

 

Och en ultimat BBQ-spellista kan heller inte utelämna bra låtar från Maria McKee, Steve Earle, The Supremes eller Chip Taylor. Och såklart inte heller Stones eller Tom Petty - och absolut inte Freddie Fenders gamla superklassiska superdansbandssmöris; Before the next teardrop falls.

 

Funken och soulen får representeras av de största; The Gap Band (Outstanding måste vara med på alla BBQ-spellistor som gör anspråk på att kalla sig BBQ-spellista), Luther Vandross och Tower of Power.

 

Hur sönderspelad Elton Johns och Bernie Taupins gamla Your Song från 1969 än är i Billy Pauls Fritidsresors-version så är det en låt med ett jädra gung, så den kommer med den också. Gungar offantligt gör också Bob Marleys War/No more trouble, på listan här i det lite udda projektet Playing For Changes version (där bl a Bono sjunger några strofer). Går inte att stå still med överkroppen.

 

De lite mer moderna låtvalen får representeras av bl a Bo Kaspers (en av två svenska artister på listan - den andre; Richard Lindgren, låter dock inte som en svensk artist utan mer som en klassisk amerikansk singer/songwriter/country/blues-artist - här i Bob Dylans Blind Willie McTell), Eels och Fleet Foxes som alla funkar lysande till ribs som fräser på grillgallret.

 

Så håll tillgodo med dessa och en rad andra klassiska gubbar och kärringar som Jonathan Richman, Van Morrison, Ann Peebles, Blind Boys of Alabama, Loudon Wainwright III, Los Lobos, Aretha Franklin och Tom Waits.
 

Bland andra.

 

Det finns en glädjegaranti som kommer med listan. Spela den här på din nästa BBQ så kommer du att bli älskad av alla, inte bara för den goda maten, utan också för din fantastiska musiksmak.

 

Listan är komponerad i Spotify och finns här.

Hej/Christer

 


Kommentarer
Postat av: Viktor

En svenska artist som utan tvekan passar in på en BBQ lista enligt mig är tallest man on earth.Vill också tacka för detta tips till BBQ lista då jag gör en lista för min egen student med BBQ buffé, så skit bra tips!

2011-06-09 @ 15:58:38
URL: http://pappr.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen