En 13-rätters. Bara sådär...

 

En helg för inte så längesen fick Per ett samtal med en förfrågan om han ville ställa upp och laga lite god mat till ett sällskap om 10 personer. Han skulle få fria händer att komponera en meny. Efter en sekunds eftertanke tackade han tveklöst ja. Han satte sig och började fundera. Det skulle innebära en del  jobb.

-  Det här klarar jag inte själv, tänkte han.

Han slängde sig på telefonen och ringde Andreas.

-  Har du lust att komma upp till Katrineholm och laga lite god mat tillsammans med mig?

Självklart ville han det.

 

Sagt och gjort. Andreas hoppade på tåget med spänd förväntan. Det skulle bli kul att laga mat till så många.

Väl uppe i Katrineholm blev Andreas informerad om förutsättningarna. Han och Per satte sig för att komma fram till en 5-rätters meny. Efter en kort stund insåg dom att 5 rätter inte skulle vara nog. De bestämde sig för att slå på stora trumman, och ställa till med något stort. Efter en stunds brainstorming, blev resultatet 13 rätter.

De ville plocka bort någon rätt, men det gick inte. De ville laga alla. Nu började två intensiva dagar, med råvarujakt, planering, förberedelser, experimenterande  och matlagning. Från morgon till kväll var dom i köket, och hade riktigt roligt. De körde både beprövade recpt och helt nya. Per hade en idé om pilgrimmsmusslor med blomkålsskum och blåbär. Skummet var en utmaning. Med laddad sifon och en väl avsmakad blomkålsgrädde började de testa sig fram.

-  Det vore kul med något friterat a la 80-tal som garnityr, tyckte Per.

De satte igång en kastrull med olja, skar julliene, och friterade allt de kom över. Resultatet blev friterad julienne av äpplen.

Efter att ha fyllt Pers kök med blomkålsskum och frietrade pinnar, hade de en vinnare.

Halstrad pilgrimmsmussla med blomkålsskum och rårörda blåbär.

Det smakade verkligen gudomligt!

 

En vecka innan detta äventyr hade Per fått chansen att stycka lamm. Han frågade Andreas om det fanns nån styckningsdetalj som han skulle ta vara på. Det blev hjärta. Det skulle vara med på menyn. Och så blev det. Efter långa stunder av receptletande och brainstormande blev det bruschetta. Även denna smakade helt fantastiskt.

Bruschetta Duo

 

Det var intensiva dagar med fondkok, bakning, hackande, skärande och avsmakande.

 

Allting gick av bara farten, och vips var det dags att servera 10 hungriga gäster. De inledde med tre entré-rätter, och sen var det dags att sätta sig till bords. Första rätten ut var:

Karl-Johansavmp och mjölkchkladscappuccino.

En rätt som Andreas var toknervös inför. Han hade blivit rejält sågad av Sveriges Mästerkocksjury för just denna rätt. Andreas hade tabbat sig lite under audition, och han var den första att erkänna att den inte var god. Då. Men han visste att den var god annars. De serverade den, och den fick stående ovationer. Andreas heder var räddad.

-  Vad vet väl juryn om mat, skojade han.

 

De andra rätterna togs emot med liknande respons. De had verkligen gjort ett bra jobb. Efter 30 timmars hårt slit och kärleksfull tillagning, satte de sig i soffan för att summera. Pers sambo Berit var fortfarande i köket och tog hand om den sista disken. Han hade förmodligen haft det tuffaste jobbet av alla. Hon var en riktig klippa!

Glada och berusade av matglädje kom de fram till att det här var nånting de verkligen borde göra proffessionellt. De ringde Christer, som skulle varit med, men som p.g.a. barnvaktstekniska själ inte kunde närvara, och berättade om sina bravader och sina tankar om en karriär inom mat.

 

Och vips så var The 3 Foodges födda...

 

Här kommer hela menyn och bilder på maten... (De bilder som inte finns här ovanför...)

Entré: Endive med Västerbottenkräm, Nori Maki och torkad Prosciutto med Svart Trumpetsvamp och Fikon

Råbiff på Alenlamm toppad med svart trumpetsvamp, Tranbär, riven Pepparrot och Aqvavitkrutonger

Havets läckerheter

Torrmarinerade Alenlammracks på en bädd av Krämig Savoykål, serverad med Italiensk Potatiskaka, Rödvinssky samt Vaniljsmakande Pumpacreme

Gomrensare: Sötsyrligt Äppelmos

Creme Brulee med Blåbärssorbet

Mästerkockarnas Chokladöverraskning

 

Vissa av recepten finns redan publicerade här på bloggen, resterande kommer att publiceras ganska snart...

//Foodges


Kommentarer
Postat av: Åza & Markus

Vi kan bara intyga hur fantastiskt gott allt var denna kväll. En tillställning utöver det vanliga helt klart. Aldrig tidigare har vi gett oss till att äta en 13-rätters middag, men det är gav verkligen mersmak. Tack för en superlyxig och jättetrevlig kväll :)

2011-01-12 @ 18:47:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen