Lantbröd



Lantbröd

2 limpor


25 g jäst

5 dl vatten

2 msk Julita Rapsolja

1½ tsk salt

4 dl rågmjöl (med fördel från närmaste kvarn)

10-11 dl vetemjöl (med fördel från närmaste kvarn)


Flingsalt

Smula jästen i en degbunke och värm vattnet fingervarmt. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills det smälter. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakning. Arbeta ihop degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.


Häll upp degen på mjölat bort och knåda den lätt. Dela den i två delar och forma runda eller avlånga limpor. Lägg dem på plåt och jäs ytterligare ca 30 min. Gärna övertäckta. Sätt ugnen på 225 grader.


Skåra bröden med en vass kniv. Pudra dem med lite mjöl och strö över flingsalt. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 200 grader. Grädda ca 35 min.


Låt brödet svalna på galler. Vill du ha en knaprig skorpa, låt svalna utan att täcka med bakduk. Om du hellre vill ha en mjuk skorpa, täck med bakduk.


I detta bröd kan man med fördel tillsätta valnötter, frön eller örter. Allt efter egen smak.


Skär upp och njut!

Per/Foodges


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen