Lamm- och Black Bean Chile med getost, lime och totopos

Det här var vad jag lagade inför juryn dag två (med lite justeringar pga tid och regler - se sist i receptet). Har tyvärr ingen bild på maten som den presenterades, så ni får hålla tillgodo med en "studio"-bild på mig istället.

 



Lamm- och black bean chile med getost, lime och totopos


600 g unglamm, skuret i bitar

3 gula lökar

1 vitlök solo

3 stjälkar blekselleri

1 röd paprika

4 dl tomatjuice

6 tomater - skalade och rensade från frö och ”stock”

1 chilepeppar av sorten Poblano

2 chilepeppar av sorten Jalapeño (vill man ha hetare chile så tar man en habanerosort)

rödvinsvinäger

2,5 dl lammfond (egenkokad)

2-3 tsk spiskummin

2-3 tsk oregano

lite socker

salt & peppar

Salladslök

Fransk getost

Lime

Olivolja

 

Totopos

100 ml varmt vatten

150 gr Masa Harina (ett mexikanskt majsmjöl)

salt

olja att fritera i

 

 

Börja med att lägga bönorna i blöt dagen före och låt dem ligga i blöt över natten. Skölj av innan de skall användas.

 

 

Nästa dag startar du med att baka totoposen:

 

Knåda ihop vatten, mjöl och salt till en deg. Låt vila ca 20 min. Dela degen i mindre bitar och lägg mellan 2 lager plastfilm. Tryck ut till rundlar och använd en kastrull eller liknande och banka tortillan platt.

 

Är degen för torr - arbeta in 1 tsk vatten i taget tills den känns mjuk och bra igen. Lägg inte ihop tortillabröden direkt mot varandra, lägg ett smörpapper mellan varje.

 

Grädda ett bröd i taget i en tjockbottnad panna, direkt utan fett. Låt tortillabröden kallna och skär sedan trekanter ur rundlarna. Fritera i majsolja och låt torka på hushållspapper.

 

 

Sen är det dags att göra salsan:

 

Rosta poblanon och paprikan svart - lägg i plastpåse i ett par minuter - skala båda (det är lättare att skala då). Paprikan skall inte användas till salsan utan i grytan lite senare.

 

Fräs 1 grovt hackad lök, vitlöken (hackade - ej pressade) och de båda jalapeñosarna (heter det så i plural?) i olivolja. I med en liten nypa salt.

 

Häll på tomatjuicen, låt puttra ett tag och tillsätt en nypa socker och ev lite mer salt. Tillsätt den grovt hackade poblanon. Tillsätt lite vinäger så att du anar lite syra. Smaka av så att det är rätt sälta, sötma, syra och hetta. När tomatsåsen reducerat lite (skall vara ungefär 3 dl kvar) så skall de skalade och hackade tomaterna i. Ta salsan av spisen.

 

 

And now the rest:

 

Salta och peppra köttet och fräs tillsammans med resten av den hackade löken och sellerin tills köttet är brynt. Pudra över spiskummin och fräs ytterligare någon minut.

 

Tillsätt lammfonden och låt koket få fart. Tillsätt de svarta bönorna, sänk värmen och låt puttra på ca 30 min under lock. Tillsätt salsan och låt puttra vidare mellan 20-30 min till, nu utan lock. Det är viktigt att grytan puttrar lite försiktigt och inte kokar för hårt.

 

Mot slutet tillsätter du den grovhackade paprikan som får gå med de sista fem minuterna. Smaka av med salt, peppar och ev ytterligare chilepeppar.

 

Grytan är klar när köttet är så mört att det faller sönder när man sticker gaffeln i det. Observera att grytan inte skall vara ”rinnig”.

 

Blanda i oreganon, servera i djupa skålar. Toppa med getost och hackad salladslök. Pressa lite lime över och stoppa ned några totopas (som också kan fungera som ätverktyg).

 

Serveras med en kall cerveza och Los Lobos nya ”Tin Can Trust”.

 

 

P.S. Eftersom reglerna för det vi skulle laga dag två gav oss 40 min i köket och sa att allt skulle tillagas på plats så använde jag lammfärs istället för, svarta bönor på burk samtidigt som jag skippade buljongen och istället använde spadet till bönorna. Använde också färdiga nacho-chips istället för hembakade totopas. Per Morberg tyckte jag skulle skippat de tråkiga köpe-nachosen.

 

Hej igen/Christer

Kommentarer
Postat av: Jennie Benjaminsson >> Kalasgott

Den hår måste jag bara laga Christer! Låter galet gott!!

2011-01-23 @ 15:03:42
URL: http://kalasgott.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen