Triple layer, Double Chocolate Cheesecake

Triple layer, double chocolate cheesecake.

 

En helt magisk dessert. Iden till denna fick när jag läste en vänninas recept på en cheesecake med vit choklad. Det måste man kunna utveckla tyckte jag. Jag skulle laga en cheesecake till en kompis och hans flickvän. Då kom inspirationen igång, och desserten  var skapad i mitt huvud. Jag köpte på mig ingredienser, och lagade ihopen cheesecake med både vit choklad, och mjölkchoklad. Rörde samman allt i en smet och det blev en magisk cheesecake. För att citera Per Morberg. ”Den slank ner”. Jag serverade med en bärsås på hallon, blåbär och björnbär.

 

 

Men så begav jag mig till Per i Katrineholm, med idén om att den skulle delas upp i lager. Den skulle bli så mkt snyggare då. Det tog lite tid men resultatet blev över förväntan. Nedan följer recepten på båda två. Den i lager tar lite tid att göra, så om du ska göra den, får du börja i god tid. Annars tar den enkla inte fullt så lång tid, och du kan lägga tid på annat. Iofs så sköter det mesta sig själv i frysen.

 

Den enkla:

1 form

 

50 g smör

12 digestivekex

100 g vit choklad

200 g mjölkchoklad

1,5 dl vispgrädde

250 g mascarpone

Bär. Ta vad du tycker är gott.

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och krossa digestivekexen. Blanda smör och kex och tryck ut i botten på en form med löstagbar kant. Baka av i ugnen ca 10 minuter.

Koka upp grädden och lägg i chokladen. Vispa tills chokladen har smält. Ta av spisen och låt svalna något. Rör i mascarponen och rör tills du har en helt len och slät smet. Häll ut i formen med kexen. Ställ i frys någon timme, tills cheesecaken stelnat. Ta ut en halvtimme före servering. Koka upp bären med lite vatten i en kastrull. Låt vattnet koka bort, och stänk i lite av nån god spritsort. Congac, mörk rom eller grand marnier är kanon... Servera till Cheesecaken. Voila...

Den lite svårare:

Botten på samma sätt med smör och digestive.

150 g vit choklad

150 g mjölkchoklad

2 dl vispgrädde

500 g mascarpone

Bär efter smak

4 gelatinblad.

 

Den här görs i omgångar. Börja med att göra botten som ovan.

Koka upp 1 dl av grädden och smält mjölkchokladen. Låt svalna och rör i 250 g av mascarponen. Häll ut i formen med kex/smör enligt ovan och ställ i frys. Koka under tiden upp bären och mixa sen slätt. Sila i finmaskig sil. När kakan stelnat koka upp bären igen och lägg i 2 gelatinblad. Låt svalna något. Koka även upp 1 dl vatten och lägg i 1 gelatinblad. Pensla den kalla kakan med vattnet. Detta skapar ett tunnt lager så att lagret ovanpå inte flyter igenom. När det tunna lagret stelnat, häll på bären med gelatin, och ställ i frysen igen. Nu kokar du upp resten av grädden och rör ner den vita chokladen. Och den sista av mascarponen, på samma sätt som tidigare. Gör ytterliggare ett skyddande gelatinlager med det sista gelatinbladet upplöst i 1 dl vatten. När även detta lager stelnat, häll på vit-chokladblandningen. Ställ kallt, och ta fram en halvtimme före servering.

(Mellanlagerna med gelatin stelnar väldigt fort då de ska vara väldigt tunna, och de penslas på ett kallt underlag. Tar bara nån minut).

Sen är det bara att njuta. På bilden har vi gjort ett chokladgrus på mörk choklad och maltodextrin. Ett ämne som binder fett... Men servera med en chokladsås gjord av smält mörk choklad och lite grandmarnier...

Njut!

Andreas/Foodges


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen