Kobe-Biff med Smörstekt Tryffel, Tryffelskum, Babyspenat, Skogschampinjoner, och Bakad Potatis.

Christer hade gjort en beställning från Meat the World innehållande bl.a. en jättefin bit Kobe-biff. Han bjöd upp mig till Tyresö så att vi kunde tillaga den tillsammans. Det var inte svårt att tacka ja till den inbjudan. Jag gjorde en roadtrip via Per i Karineholm där vi spelade in lite videobloggar, sen vidare mot Tyresö. I tyresö väntade Christer med familj på mig, så att vi kunde ställa till med årets lätt dyraste anrättning. Det blev en stunds funderande, men vi kom fram till att tryffel är gott. Vi bestämde oss för denna anrättning. Kobebiff är dyrt, men det är värt varenda öre. Har du inte tillgång till Kobe-biff kan du använda en riktigt välhängd Entrecote. Det blir inte samma sak, men fortfarande sanslöst gott...

4 port

1 kg Kobebiff eller motsvarande mängd Entrecote.

1 bit färsk Tryffel (gärna Gotlandstryffel)

2 Bakpotatis

200 gr babyspenat

En Schalottenlök

8 skogschampinjoner

Smör

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk 3%

1 msk gräddfil

2 ägg (vitorna)

Salt och Peppar

 

Börja med att tända grillen.

Sätt ugnen på 225 grader. När den är varm så ställ in potatisen som du delat i två halvor.

 

Kobe-biff:

Skär biffen i fyra tjocka skivor. Salta och peppra. Grilla den snabbt på bägge sidor. Den ska bara få yta och vara fint röd innuti. Gillar du välstekt kött, kan du köpa nåt annat. Det vore rent slöseri och borde vara straffbart att steka så fint kött välstekt. Så det så.

Babyspenat:

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Steck fint hackad lök och skivad svamp. Ge lite färg. Lägg i spenaten. Spenaten krymper snabbt, så var beredd att ta ur precis när den börjat krympa.

 

Tryffelskum:

Hetta upp grädde blandat med mjölk och gräddfil. Lägg i tre tunna skivor tryffel och låt den ligga en god stund. Grädden ska ta smak av tryffeln. När grädden smakar ordentligt med tryffel, lyft ur skivorna. Låt svalna och vispa i äggvitorna. Häll blandningen i sifon, och ladda med två patroner. (Har du ingen sifin, kan du innan servering hetta upp grädden och vispa upp ett skum på ytan. Gör du detta så skippa äggvitorna.) Ställ sifonen i ljummet vatten fram till servering.

 

Smörstekt tryffel:

Skiva och hacka fyra tunna skivor tryffel. Stek i en rejäl klick smör.

 

Servering:

Lägg upp de fina biffarna på tallrik. De ska vara i centrum. De är vad hela anrättningen handlar om. Lägg upp potatisen och spenaten. Spritsa en rejäl ”maräng” med tryffelskummet på potatisen och ringla den smörstekta tryffeln över köttet... Det behöver inte vara särskilt snyggt. Här sitter allt i smaken. Tycker du inte att detta är gott, är du förmodligen från en annan planet, eller så bör du omgående söka upp en doktor och kolla dina smaklökar. Det var definitivt det godaste jag ätit, och jag får nog medhåll från Christer och hela familjen Söderberg.

 

Ät och njut. Det är sådana här saker som gör livet så fantastiskt. Det gör livet värt att leva. Och ja. Man kan grilla mitt i vintern...

 

Andreas/Foodges


Kommentarer
Postat av: Christer

Ruggigt gott och en lyx som man kan få unna sig någon gång :)

2011-02-21 @ 20:50:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen