Ugnsbakad lammlägg med rotfruktsfrittata, rotselleriskum och havtornsgele

 

 Ugnsbakad Lammlägg

 

2-3 lammlägg

3 lagerblad

10 vitpepparkorn

1 gul lök, i bitar

torkad rosmarin

torkad timjan

salt/peppar

4 liter vatten

 

Bryn lammläggen runt om i smör. Koka upp vattnet tillsammans lagerblad, vitpeppar och lök. Lägg i lammläggen och låt koka tills köttet släpper från benet, ca 2 timmar. Lägg köttet på ugnsfast form och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar. Ställ mitt i ugnen ca 20-30 minuter, 200 grader. Spara fonden.

 

 

Rotfruktsfrittata

 

1 palsternacka

2 morötter

1 liten persiljerot

1 liten kålrot

1 bit rotselleri

1 polkabeta

5 dl grönsaksbuljong

4 ägg

1 dl grädde

1 dl västerbottenost, riven

salt/peppar

 

Strimla alla grönsaker i tändsticksstorlek (julienne) Koka grönsakerna i grönsaksbuljong ca 5 minuter. Under tiden de kokar – vispa ihop ägg och grädde. Blanda ner västerbottenost och smaksätt med salt och peppar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och slå över äggblandningen. Ställ in i ugn i vattenbad ca 30 minuter, 200 grader.

 

 

Rotselleriskum

 

1 stor bit rotselleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 äggvita

salt/peppar

 

Skär rotselleri och lök i bitar. Hacka vitlöken. Lägg det sedan i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka tills sellerin är mjuk. Sila bort alla bitar och smaka sedan av gräddmjölken med salt och peppar. Blanda i äggvitan. Häll i en sifon som du låter stå i ljummet vatten till serveringsdags.

Har du ingen sifon, går det utmärkt att vispa blandningen hårt med elvisp till ett luftigt skum.

 

 

Havtornsgelé

 

1 pkt frysta havtorn

1 ½ dl strösocker

1 dl vatten

3 gelatinblad

 

Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt puttra. Mosa bären med baksidan av en sked under kokningen. Vid behov – fyll på med mer vatten. Koka ihop till en simmig lag.

Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter. Sila bären i duk eller en finmaskig sil. Rör ut gelatinet i lagen. Häll upp i passande, väl rengjord glasburk. Låt svalna utan lock och ställ sedan i kylskåp. Den håller minst en vecka.

 

 

 

Avlägsna ben och fett från köttet och fördela till 4 portioner. Skär portionsbitar av frittatan. Häll ett par matskedar av lammfonden över kött och frittata. Spruta rotselleriskum med sifonen (alt skeda upp den) Lägg en klick havtornsgele på tallriken och servera.

 

Bäää

Per/foodges


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen