Ugnsbakad lammlägg med rotfruktsfrittata, rotselleriskum och havtornsgele
Ugnsbakad Lammlägg
2-3 lammlägg
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 gul lök, i bitar
torkad rosmarin
torkad timjan
salt/peppar
4 liter vatten
Bryn lammläggen runt om i smör. Koka upp vattnet tillsammans lagerblad, vitpeppar och lök. Lägg i lammläggen och låt koka tills köttet släpper från benet, ca 2 timmar. Lägg köttet på ugnsfast form och krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar. Ställ mitt i ugnen ca 20-30 minuter, 200 grader. Spara fonden.
Rotfruktsfrittata
1 palsternacka
2 morötter
1 liten persiljerot
1 liten kålrot
1 bit rotselleri
1 polkabeta
5 dl grönsaksbuljong
4 ägg
1 dl grädde
1 dl västerbottenost, riven
salt/peppar
Strimla alla grönsaker i tändsticksstorlek (julienne) Koka grönsakerna i grönsaksbuljong ca 5 minuter. Under tiden de kokar – vispa ihop ägg och grädde. Blanda ner västerbottenost och smaksätt med salt och peppar. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och slå över äggblandningen. Ställ in i ugn i vattenbad ca 30 minuter, 200 grader.
Rotselleriskum
1 stor bit rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 äggvita
salt/peppar
Skär rotselleri och lök i bitar. Hacka vitlöken. Lägg det sedan i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka tills sellerin är mjuk. Sila bort alla bitar och smaka sedan av gräddmjölken med salt och peppar. Blanda i äggvitan. Häll i en sifon som du låter stå i ljummet vatten till serveringsdags.
Har du ingen sifon, går det utmärkt att vispa blandningen hårt med elvisp till ett luftigt skum.
Havtornsgelé
1 pkt frysta havtorn
1 ½ dl strösocker
1 dl vatten
3 gelatinblad
Lägg de frysta bären i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt puttra. Mosa bären med baksidan av en sked under kokningen. Vid behov – fyll på med mer vatten. Koka ihop till en simmig lag.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter. Sila bären i duk eller en finmaskig sil. Rör ut gelatinet i lagen. Häll upp i passande, väl rengjord glasburk. Låt svalna utan lock och ställ sedan i kylskåp. Den håller minst en vecka.
Avlägsna ben och fett från köttet och fördela till 4 portioner. Skär portionsbitar av frittatan. Häll ett par matskedar av lammfonden över kött och frittata. Spruta rotselleriskum med sifonen (alt skeda upp den) Lägg en klick havtornsgele på tallriken och servera.
Bäää
Per/foodges