Pankoströsslad Piggvar med Pommes duchesse, smörslungade morötter och Vitvinssås med brynt smör. Efterrätt Skånsk Äpplakaga med vaniljsås...

En helg i matnörderi inleddes med denna fantastisk fiskrätt. Jag åkte upp till Per i Katrineholm, dit även Christer skulle anlända på lördagen. Vi skulle ha en helg med tidningsreportage och totalt och ohämmat matnörderi. På fredagskvällen hade vi inte direkt gjort upp nån plan, och hade inte riktigt bestämt vad vi skulle äta. Vi skulle preppa och förbereda inför lördagens matexplosion, och åkte till Ica Maxi för att handla. Vi handlade på oss allt vi behövde till lördagen, och började fundera på kvällen. Berit hade bjudit över sin mamma, och vi var ju tvugna att laga nåt gott. Hon är ett av våra största fans, och vad som helst dög inte.

I fiskdisken fick jag syn på en jättefin piggvar. Vi köpte den, potatis och vårlök. Det ska bli gott med fisk.

Väl hemma började vi med att videofilma när jag visar hur man filear en piggvar. Den videbloggen kommer inom kort här på bloggen. I sann foodges-anda och förmodligen till mästerkocksjuryns stora glädje satte vi en fond på benen. Köper du hel fisk, finns det verkligen ingen ursäkt att inte koka egen fond. Det är inte svårt. Lite hackande av diverse grönt, sen sköter det sig själv. Köper du filead fisk, så kan du använda färdig fond. Men handlar du av en fiskhandlare kan du alltid fråga om han har lite fiskskrov över. Det brukar inte vara några problem. Men som sagt. I värsta fall går det med färdig fond. Smaka då upp den lite innan med vad du tycker är gott.

Denna anrättning är verkligen en höjdare, och med äppelkakan till efterrätt har du en vinnare alla dagar i veckan...

 

Till 4 personer behöver du:

 

1 hel piggvar eller 4 filéer.

1 dl pankoströbröd

Salt

Peppar

Smör

 

Fond:

Ben och huvud från fisken.

1 fänkål

1 bit rotselleri

1 kolrot

1 morot

1 gul lök

4 lagerblad

10 vitpepparkorn

2 dl vitt vin

Salt

2 liter vatten

 

Vitvinssås:

1 dl buljong

1 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

Brynt smör

 

Pommes Duchesse

 

600 gram potatis

1 dl vispgrädde

1 knippe vårlök

1 knippe persilja

2 äggulor

1 dl västerbottenost

Smör

 

Smörslungade morötter:

Två morötter. Om det finns köp babymorötter och dela dom.

Smör

Persilja

 

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen mjuk. Värm upp grädden och hacka vårlöken och persiljan fint. Riv västerbottenosten.

Gör ett mos av potatisen smöret och grädden. Rör i vårlöken, persiljan och västerbottenosten. Avsluta med att röra i äggulorna när moset svalnat något. Lägg i spritspåse och spritsa ut små toppar på en plåt med smörpapper. Ställ in mitt i ugnen och grädda till topparna får fin gyllenbrun färg.

 

Stek fiskfiléerna i smör. Några minuter på varje sida. Precis i slutet strösslar du pnkoströbröd på ena sidan och steker ytterligare en minut så att pankon får färg. Slata och peppra.

 

Rör ihop buljongen, vinet och vispgrädde. Koka upp. Bryn lite smör i en kastrull. Det ska bli brynt, och dofta lite som smörkola. Smaka av såsen med brynt smör, salt och lite vitpeppar.

 

Skär morötterna i minder stavar och stek i smör tills dom börjar mjukna. I slutet str i lite finhackad persilja.

 

Arrangera snyggt på tallrik och njut...

 

 

Efterrätt: Skånsk Äpplakaga...

Äpplekaka

6 äpplen

2 dl strösocker

2 msk kanel

2 dl havregryn

1 msk honung

1 pkt smör

 

Vaniljsås:

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl Vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

 

Klyfta äpplena och rör ihop alla ingredienser. Lägg i ugnsfast for och hyvla över riktligt med smör. Baka i ugn på 200 grader tills äpplena har mjuknat.

 

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

 

Lägg upp på tallrik. Mums mums...

 

Andreas/Foodges


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen