Chilash
Det är inte en chili. Det är inte en Gulash. Det är båda två, och ingen av dom. Det är en förbaskat god gryta med lite hetta och massa smak.
4 port
600 gr högrev
3 st scan kolbasz
2 burkar krossade tomater
2 kvisttomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 potatisar
1 röd paprika
1 spansk peppar
1 anchochili
1 chipotlechili
0,5 dl kalvfond
3 lagerblad
Paprikapulver
Chilipulver
Spiskummin
Citronpeppar
Svartpeppar
Salt
Socker
Smör
Turkisk yoghurt
Gott bröd
Hetta upp en gjutjärnsgryta med smör. Stek tunnt skivad vitlök och 1 tsk vardera av paprikapulvret, spiskummin och chilipulvret i smöret en stund. Detta ger en liten fördröjning på smaken.
Tärna högreven i bitar ca 2x2 cm. Bryn höreven i smörfräset. Slå på löken, och låt den svetta med en stund.
Slå på fonden och 2 dl vatten. Reducera något.
Slå på de krossade tomaterna, och kvisttomaterna skurna i klyftor. Låt även tomatkvisten puttra med. Späd ev. Med mer vatten om nödvändigt.
Rör ner resten av ingredienserna utom potatisen. Låt puttra en halvtimme.
Tärna potatisen och lägg i grytan. Låt småputtra till potatisen är kokt. Potatisen släpper efter en stund sin stärkelse och reder av grytan.
Smaka av med socker, salt och svartpeppar.
Servera i djup tallrik med en klick yoghurt och en bit gott bröd.
Meal fit for a king. Magiskt gott.
Andreas/Foodges
Får man vara petig? Jag skulle nog ha i lite standard Kummin också, så att det spretar lite mer åt Ungern SaS. :)
Gott!
Vi gjorde den efter recept och det var smarrigt.