Beautiful Bagels By Berra

 

För några år sedan var jag i New York en vecka. Varje morgon gick jag ner till närmaste frukostcafé och tog en nyrostad bagel med färskost och skinka och en färskpressad apelsinjuice till det. En perfekt start på dagen:) Jag har alltid trott att det är svårt att baka dessa underverk själv – tills idag då jag provade…

 

12st


25 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

½ dl sirap

2 tsk salt

13 dl vetemjöl

sesamfrö / vallmofrö

 

Smula jästen i en degbunke. Häll det fingervarma vattnet över jästen och rör tills det löser sig. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig ca fem minuter. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

Ta upp degen och knåda lite grann. Dela degen i 12 bitar. Forma varje degbit till små bullar som du sticker fingret igenom och svingar den runt tills en bagel har formats. Låt jäsa 30 minuter.


 

Alt.1:

Koka upp ca 3 liter vatten i en stor kastrull. Lägg i två degringar i taget i vattnet, och koka ca två minuter. Torka dem på en kökshandduk och placera dem sedan på en plåt. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i ugn på 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk

 

Alt.2:

Pensla med vatten och strö sesamfrön över. Ställ in plåten i ångugn på ”intervallånga”. 150 grader i 12 minuter. Höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk.


TIPS... Jäs bröden kallt i kylskåpet över natten och baka dem på morgonen. Inget slår färska bagels till frukost!

 

Dela dem på mitten och rosta i vanlig brödrost. Bred på lite färskost, sedan ruccola, rökt skinka, tomat och rödlök…  Wow!!!


 

Berit/Foodgesgäst


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen