In search of perfection

Gav mig på Heston Blumenthals Blumenburger, hamburgaren som han i sin TV-serige/bok In search of perfection skapat som den ultimata burgaren.

Gjorde den dock enligt Jonas Crambys anvisningar som finns här (bortsett från att jag malde köttet med kvarn och inte i mixer).

Min version av Jonas Crambys version av Heston Blumenthals Blumenburger. Ser inte mycket ut för världen kanske, men ack så god :)

Crambys version skiljer sig lite från Hestons. Den senare tillverkade egen ost till sin, vilket inte Jonas Cramby gjorde - och således inte jag heller (nån måtta får det ändå vara på finliret).

Genom att mala köttet själv och kallt (nästan halvfryst), ge fasen i att bearbeta färsen, utelämna ägg, ströbröd, lök och allt annat jock som brukar blandas i färsen fick jag en finmald färs som jag rullade ihop i clingfilm och la tillbaka en timme i frysen.

Enda kryddorna som fick vara med var absolut nymald svartpeppar och salt, som dock adderas till burgaren precis när den går på elden (eller i pannan). Så salta eller krydda inte upp färsen förrän det är cooking-time.

Innebar att burgaren hade en alldeles underbar köttsmak.

Brödet bakade jag också enligt receptet med undantag att jag inte lät det jäsa 24 tim i första varvet utan bara 4. Blev fasen så mycket bättre än det läbbiga som man köper i plastpåse i affären.

Avvek också när det gäller tomaterna. Jag skalade, delade och gröpte ur lite större cocktailtomater och bakade dem i ugnen på svag värme (100 C) tillsammans med olivolja, färsk basilika och färsk oregano i 3 timmar. Det blir mycket godare än trökiga färska kylskåpskalla belgiska tomater. Plocka väck kryddorna innan du lägger upp tomaterna.

Gjorde också som Cramby och la på ett par skivor Svarta Sara, blancerade silverlök och krispade till isbergssallad.

Det blev utan tvekan den bästa burgare jag någonsin tillagat. Det är viktigt att inte sabba den fantastiska köttsmaken med såser, dressingar eller för framträdande kryddor. Låt köttet regera.

Och lägg burgaren direkt på bottenbullen så att brödet tar upp köttsaften. Ligger där sallad och annat i vägen så rinner lätt saften av och ner i knät när man äter. All topping sker ovanpå själva burgaren.

Serveras med en kall coca cola med is och Pink Houses med John Cougar Mellencamp

Hej/Christer

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för den, nu sitter man med mungiporna fulla med dreggel och suktar efter burgare fast man nyss avslutat en pastarätt med en fantastiskt mustig tomatsås och hårdrökt fläsk.



ska dra fram köttkvarnen i morrn tror jag.

2011-06-12 @ 19:10:01
URL: http://exiges-food.blogspot.com
Postat av: Fishis

Jag tycker den ser god ut. Alla sortes börjare för mig är goda :)

BLOGGFISKEN-passion för fisk :)

2011-07-19 @ 15:42:47
URL: http://bloggfisken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen