Tom Yum Gung (Stark och sursöt räksoppa)
Tom Yum Gung( Stark och sursöt räksoppa)
Tom yum är en kryddig klar soppa med både söt och sur smak.
Det är en ganska stark rätt men mängden chili varierar naturligtvis beroende på kockens intentioner.
När en soppa kallas "yum" betyder det att ingredienserna läggs i efterhand medans soppan sjuder.
Tom yum lagas med en stor variation "kött": Tom yum plaa - fisk, Tom yum pho - krabba, Tom yum talee - havets läckerheter, Tom yum moo - fläsk, Tom yum neua - nötkött.
I det här receptet används havsräkor och rätten kallas därför Tom yum gung men du kan använda det du föredrar eller råkar ha hemma i ditt kök.
Ca 4 pers
1-2 tsk chilipasta i olja
3-4 cm skivad galangal (galangalrot finns i välsorterade butiker, ser nästan ut som ingefära)
1 stor rödlök, grovt hackad
2-3 st kaffirlime blad. Finns även som frusna eller torkade limeblad (kallas makrutblad och finns i asiatiska affärer)
2 st citrongräs, tunt skuren
10-15 st färska champinjoner, skurna i klyftor.
¾ dl limejuice
¾ dl fisksås
15-20 st havsräkor mediumstorlek
1-2 st små chili, skivad. Kallas även för bird chilli. Används med försiktighet.
6-7 dl hönsbuljong
1,5 msk socker
10 st korianderblad
Skölj och vid behov skala räkorna, spar skalet på räkstjärten.
Koka upp hönsbuljongen. Lägg i citrongräs, galangal, rödlök, limeblad, chili, svamp och koka ett par minuter eller tre. Lägg sedan i chilipastan och rör om ordentligt. Ha i fisksåsen, sockret och till slut räkorna, låt koka upp.
Krydda med limejuic efter behag. Stäng av spisen.
Servera i en djup skål och om man vill, garnera med koriander.
Njut
Ät o må gott. Per/Foodges
.
Härligt Pär!
Jag är en fantast av dessa soppor, ska snarast tillreda en Tom Yum Gung.
Mums/Åke