Grön Curry Pasta (Thai)

Grön Curry Pasta (Thai)

Denna används till curry på kyckling, fisk, skaldjur och fläsk, men nästan aldrig till biff.
 
10 vita pepparkorn, lätt rostade i torr stekpanna
2 tsk korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna
½ tsk spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna
10 färska gröna chilifrukter
½ dl färska korianderblad, finhackad
6 korianderrötter, finhackade (sitter ofta kvar när du köper koriander i asiatisk affär)
1 tsk frusen krachai, finhackad eller 2 tsk torkat krachaipulver (en annan ingefärssläktning, som man har i curryn när den ska användas till fisk och skaldjur) – kan uteslutas
3 stjälkar citrongräs, finhackad
några cm färsk galangalrot, eller 5 skivor torkad (lätt rostad) eller 3 skivor frusen
6 skivor fruset makrutskal, finhackat (skal av en slags lime med skrovligt skal – ta vanlig lime om svår att få tag på)
8 vitlöksklyftor, finhackade
4 schalottenlökar, finhackade
2 mörkgröna salladsblad, finhackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk kapi (räkpasta)
2 tsk salt
½ dl matolja

Mal de hårda kryddorna i kaffekvarn till ett fint pulver. Om du använder torkad galangal ska den även malas. Ta bort stjälkar och frön från chilifrukterna, hacka därefter. Vill du ha eldigare currypasta så som thailändarna ofta lagar den behåller du fröna på chilin. Om du använder torkade ingredienser ska de blötläggas i kokhett vatten för att mjukas upp i ca 1 timme. Spara lite vatten till spädning av pastan om behövs.

Kör alla ingredienser i mixer på högt varv tills blir en fin pasta. Du borde inte behöva tillsätta något av blötläggningsvattnet, men om knivarna fastnar kan du göra det. Pastan får inte vara rinnig eller soppig.

Använd några msk av currypastan i den curry du ska laga. Kvarvarande currypasta steker du i matoljan under ständig omrörning på ganska låg värme tills börjar dofta, ca 5-7 minuter. Låt svalna och lägg i plastburkar med bra lock eller i dubbla plastpåsar.

RIKTIGT GOTT!!

Per/Foodges

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen