Apelsin och basilikamarinerade jordgubbar med vaniljyoghurt.

En sanslös god dessert. Och nästan oförskämt enkel att göra. Jag har bjudit på denna vid ett flertal tillfällen, och den är alltid lika uppskattad. Folk tror mig verkligen inte när jag berätta hur jag gör. Det tar allra högst en kvart att få fram denna på bordet. Om man har bråttom. För ju längre yoghurten får stå och gotta sig med vaniljen, desto bättre blir det. Och samma med jordgubbarna. De mår verkligen inte dåligt av att få stå i apelsinjuicen och basilikan en stund. Men hur som helst är den totala arbetstiden inte mer än 15 minuter. Senast jag gjorde denna dessert var till Berit och Per i Katrineholm. Vi hade avrunnen yoghurt över sen vi silat vanlig yoghurt i ett kaffefilter. Vi behövde vasslen för att syra rotsaker. Då kom jag på idén att använda den riktigt tjocka yoghurten till denna dessert. Den blev verkligen så mycket bättre än vanligt. Det funkar hur bra som helst med turkisk tjock yoghurt, men detta blev godare. Krämigare på nåt vis. Så har du tid, köp helt vanlig naturell yoghurt och häll i ett kaffefilter och låt stå över natten. Då får du en fantastiskt krämig yoghurt, och dessutom högst avändbar vassle. Om tiden skulle vara knapp, och idétorka uppstår, är detta desserten med stort D...

 

Du behöver till 4 portioner:

 

4 dl avrunnen naturell yoghurt eller turkisk yoghurt. (Den i små hinkar).

2 vaniljstänger eller två tsk vaniljsocker.

1 apelsin

4 dl färska jordgubbar

1 kruka basilika

 

Pressa saften ur apelsinerna och skär jordgubbarna i klyftor. Strimla basilikan. Spara en jordgubbe och ett fint basilikablad per portion till att garnera med. Rör ihop apelsinsaften med jordgubbarna och basilikan och låt marinera en stund. (Ju längre, desto bättre).

Snitta vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Spara och torka stängerna. De kan du använda att koka med i en god bärsås eller liknande vid ett annat tillfälle.

Vispa ihop vaniljen med yoghurten. Riv i lite zest från apelsinskalet.  Vispa kraftigt så att du får en luftig och fin yoghurtblandning. Låt stå en stund. (Samma här. Ju längre, desto bättre. Men du kan servera direkt om tiden tryter).

 

Vid servering häll yoghurten i en spritspåse med ett snuggt tyll, och spritsa ut snyggt i ett glas. Lägg på jordgubbar ovanpå, och häll över lite av marinaden. Avsluta med den snygga jordgubben och det fina basilikabladet. Servera och njut.

 

Det här är verkligen en uppvisning i syra och sötma. Giftemålet dessa två smaker emellan är magisk. Det är en orgasm i munnen.

 

Hoppas att det smakar.

 

Andreas/Foodges


Kommentarer
Postat av: fredrik

Hur tänker du kring att använda råvaror för säsongen?Jordgubbar i mars är ju ingen hit...

2011-03-14 @ 21:45:48
Postat av: Andreas/Foodges

Ibland måste man påminna sig om att sommaren kommer. När man tittar ut och ser slask och trist väder, är detta ett utmärkt sätt att närma sig sommaren...

2011-03-14 @ 22:22:15
Postat av: Andreas/Foodges

Men självklart håller jag med. Jordgubbar är inte särskilt säsong just nu. Men låt den som är utan synd, kasta första stenen...

2011-03-14 @ 22:36:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen