Christer Söderberg



Jag är Christer Söderberg. Barbcuebaronen från Tyresö.

Det var inte min mamma som gav mig mitt intresse för mat. Trots att hon jobbade som mattant på ett par skolor i Borås. För det som skedde i skolköken där hon jobbade var inte byggt på intresse och engagemang för hur det som lades på tallrikarna tillagades.

Det är inget jag skall lägga min mamma till last, för det var nog mest så att tanterna inte visste så mycket bättre utan var relativt nöjda med den mat de lagade. Barnen i skolan skulle bli mätta och orka med skolarbetet. That’s it.

Jag kan heller inte minnas att maten och måltiderna hade någon social funktion i vår familj i Borås där jag växte upp på 60- och 70-talen. Det fanns inga matprogram på TV och fenomenet med TV- och kändiskockar var inte uppfunnet ännu även om många nog hade hört talas om Tore Wretman och Werner Vögeli.

Mitt intresse för mat väckte snarare av en god vän som i slutet av 80-talet började laga mat, företrädesvis från det kinesiska köket. Det han serverade smakade gudomligt och hans hemlighet bestod i att han la ner mycket tid på att få tag på rätt och bra råvaror och att han följde recepten i kokboken slaviskt.

Det är i hans kök som mitt eget intresse för matlagning börjar någon gång i slutet av 80-talet. Jag gick och köpte den kokbok ur vilken hans magnifika anrättningar växte fram och relativt snart stod samma smakfulla skapelser på mitt eget köksbord. Och det har varit min ledstjärna under alla år, att laga mat som smakar mycket och som attraherar gommens och tungans samtliga delar.

Idag hämtar jag mycket av min matinspiration från min gode vän Jonas Borssén, kock, kokboksförfattare och Sveriges chile-, grill-, barbecuekung nummer 1. Det innebär att jag mer än gärna tillagar barbecue på det sätt som är vanligt i många amerikanska stater; på låg och indirekt värme under lång tid - gärna smaksatt med rökarom. Mina grillar är igång året om eftersom jag anser att det alltid är grill- och BBQ-säsong.

Jag tycker Jamie Oliver är en skön typ som många gånger gör enkla saker med oväntade och udda råvaror. Och jag tycker Mattias Dahlgren har sådana fantastiska filosofier om mat och den skall lagas att jag gärna läser dem om och om igen.

Jag har också genom att träffa och fått lära känna Per och Andreas fått trampa upp nya kulinariska stigar och inspirerats till att testa och prova nya saker vid köksbänken. Det utvecklar mig ytterligare. Och dessutom har vi fantastiskt roligt när vi försöker skära av varandra fingrarna i köket.

Vi ses, hej/Christer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen