Bruschetta duo med lammhjärta


Bruschetta duo

4 port

4 Lammhjärtan

1 gott lantbröd (se recept i receptbanken)

1 flaska gott rött vin

2 schalottenlökar

1 rödlök

1 vitlök

4 kvisttomater

Persilja

Basilika

Balsamvinäger

Paprikapulver, gärna rökt. Pimento är fint...

Julitas kallpressade olivolja

Salt och peppar

 

Detta  är en rätt med två varianter av bruschetta på samma tallrik. De tar inte lång tid att göra, men de kräver lite förberedelse en dag i förväg.

 

Börja med att putsa hjärtan. Skär bort hinnor och ev. Torkat kött. Se även till att dom är helt blodfria. Ofta får man skära bort den yttre delen av hjärtat helt. Innuti hjärtat sitter även en mellanväg, som blir väldigt seg. Se till att få bort den med. Räcker oftast att du tar tag i den med en vass kniv, så följer den med själv.

Marinera sedan i rödvin, en riven vitlöksklyfta, lite riven schalottenlök och olivolja. Bör ligga i marinad minst ett dygn.

 

Skålla och skala tomaterna. Skala och kärna ur dom. Hacka ner i halvcentimeter stora bitar.

Ta två av tomaterna och blanda med finhackad rödlök och en finhackad vitlöksklyfta. Blanda 3 msk rapsolja med 2 msk balsamvinäger till en vinägrette. Blanda med tomat och lökhacket. Ta ett par tag med pepparkvarnen och salta. Låt stå ett par timmar. Gärna över natten. Strimla i färska basilika precis innan servering.

 

Skär hjärta i tunna strimlor. Stek i rapsolja på hög värme. Lägg med en riven vitlöksklyfta, en liten riven schallottenlök, paprikapulver, resterande skalade tomater och hackad persilja. Låt puttra i ca 5 minuter.

 

Skär brödet i cm-tjocka skivor. Pensla med lite olja och grilla i het panna. Nån minut på varje sida brukar räcka. Har du stora skivor dela dom i två. Gnid de grillade bröden med en vilöksklyfta.

Lägg upp två bitar bröd på varje tallrik. På den ena lägger du tomat och lökblandningen, och på den andra  Hjärtblandningen. Drissla över lite rapsolja och balsamvinäger. Ta ett par tag med pepparkvarnen.

Servera och njut.

 

Andreas/Foodges


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen