Världens bästa griskött

Okej, här blir det lite zoologi för en stund mitt i all mat.

 

Var, tillsammans med min gode vän kock-Jonas, och hälsade på hos Domta gård utanför Enköping. Där föder man upp Domta-grisen, en gris som blivit ett begrepp bland Sveriges stjärnkockar. Om jag förstod rätt så köper bl a Mattias Dahlgren kött härifrån.

 

Svensk lantras

Och det kanske inte är så svårt att förstå. Där går grisarna fria, ute om de vill eller inne om de känner för det. Dessutom är de kvar i samma miljö vid slakten och behåller därför lugnet när det är dags att förvandlas till kotlett.

 

Vanligaste grisen på Domta är den svenska lantrasen, men de har även Duroc, sk guldgrisar - vackert gyllenbrun och Berkshire, en engelsk ras, som räknas som det bästa grisköttet i världen.


En klättrande duroc-gris

På Domta är man först i Norden med Berkshire och första slakten sker i höst. Vi var några av de första som faktiskt har sett en Berkshire-gris i Sverige.

 

Berkshire-grisar. Världens bästa griskött sägs det.

Nåväl, förutom det intressanta i att lära sig lite mer om grisuppfödning och fläskkött så diskuterade vi en beställning och styckningsdetaljer på ca 60 kg kött till ett BBQ-event i sommar.

 

 

Domta har också gårdsförsäljning och även om de inte hade öppet nu och hade färskt kött så fick vi köpa sådant som var chockfryst och vakumpackat. Innebär att det med långsam upptining blir i princip som färskt inför tillagningen.

 

 

 

Köpte en hel kotlettrad, både med och utan ben - men alltihop med yttre fettlager och svål. Dessutom hamnade en bog med hela lägget i min påse, liksom 4 stora griskinder.

 

Fick en del tips av Jonas på vägen hem så nu stundar fläskköttorgie...

 

Hej/Christer

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se Matbloggstoppen